Analyshörnan: Överlägsna Wålemark

Med en form vi knappt sett maken till sedan Aslak Witrys dagar sticker BK Häckens offensive mittfältare Patrik Wålemark ut inför slutspurten.

Assist mot Örebro. Två mål och en assist mot Peking. Assist mot Halmstad. Assist mot Östersund. Mål mot Kalmar och mål och assist mot Degerfors. Plus 14 nyckelpassningar och tre skapade klara chanser.

Patrik Wålemark har gjort poäng i sex raka matcher för Häcken, trots att laget hackat resultatmässigt med tre segrar, ett kryss och två förluster på hemmaplan. Den vänsterfotade offensive mittfältaren Wålemark har dock en "form" ("en spelares genomsnittliga poäng per match [...] de senaste 30 dagarna") på 10,0. Tvåan på den listan i Allsvenskan Fantasy, IFK Göteborgs vänsterback Oscar Wendt, står på 7,8.

Närmaste mittfältaren i formtabellen är lagkamraten Leo Bengtsson (Obs! Avstängd i GW28) på 6,6. Efter honom sitter Malmö FF:s Veljko Birmancevic på 6,5.

Inte undra på att Wålemark gått från att finnas i knappt 3 000 lag i GW21 till att nu vara vald av över 7 000 tränare, en popularitetsökning som även medfört en prishopp från 6,9Mkr till 7,5Mkr i skrivande stund.

Det är en sanslös formtopp, men den är inte isolerad. Mellan GW8-10 plockade han 27 poäng efter att ha gjort två mål, tre assist och två skapade klara chanser. Mellan GW17-20 var poängskörden 32 efter två mål, tre assist och tre skapade klara chanser.

Vad han hittat på under landslagsuppehållet? Startman och målskytt för svenska U21-landslaget mot Bosnien och Hercegovina.

Ta mig till Allsvenskan Fantasy!

Intresset för Allsvenskan och Superettan ökar – hög upplevd trygghet på arenorna

20 maj 2022
I en analys gjord av Upplevelseinstitutet, på uppdrag av Svensk Elitfotboll, står det bland annat klart att intresset för Allsvenskan och Superettan ökat under pandemin och att publiken känner en hög upplev trygghet inne på arenan.

Hammarby-duon skänker prispengar till "Samhällsmatchen"

20 maj 2022
Varje månad ger elitfotbollens huvudsponsor Unibet 10 000 kronor till vinnarna för Månadens spelare och tränare i Allsvenskan att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb. – Mina 10 000 kr skänker jag till Samhällsmatchen som ser till att Hammarby gör ett stort arbete även utanför fotbollen, säger Williot Swedberg, som blev månadens spelare i Allsvenskan i april.

Överlägset Djurgården slog Malmö FF

16 maj 2022
Djurgården hade en fin kväll på Tele2 Arena och besegrade de regerande mästarna med 4-0.

Målglatt Stockholmsderby slutade oavgjort

15 maj 2022
Händelserikt derby på Tele2 Arena och nya Jeremejeff-mål när den allsvenska söndagen inleddes. Senare på eftermiddagen tog IFK Norrköping och Degerfors tre poäng. För IFK Göteborg och Varbergs BoIS blev det delad pott.

Mjällby räddade sen pinne mot Värnamo

14 maj 2022
Herman Johanssons kvitteringsmål i den 95:e minuten räddade en poäng för Mjällby AIF, efter att Oscar Johansson gett IFK Värnamo ledningen i den första halvleken.

Marti Cifuentes vinner Månadens Tränare

13 maj 2022
Efter Hammarbys rivstart på säsongen med fem segrar på fem matcher i april vinner Martí Cifuentes Månadens Tränare i Allsvenskan i april.

Williot Swedberg är Månadens Spelare i april

13 maj 2022
Hammarby-mittfältaren Williot Swedbergs enastående insatser i april gör att han tar hem säsongens första Månadens Spelare i Allsvenskan.

AIK upp i topp

11 maj 2022
Gnaget säkrade sin femte raka hemmaseger när Malmö FF gästade och är, åtminstone tillfälligt, serieledare.

Saidis tre mål fixade Degerfors första trea

9 maj 2022
Degerfors såg ut att gå mot en sjunde raka förlust, men med sju minuter kvar vaknade Abdelrahman Saidi och vände på matchen mot Sundsvall med tre mål. Samtidigt tog IFK Norrköping och Häcken tre pinnar och på Borås Arena delade Elfsborg och Djurgården på poängen.

Shamoun matchhjälte för Kalmar

8 maj 2022
Noah Shamoun gjorde båda målen i Kalmar FF:s 2–0-seger mot Hammarby. Samtidigt vann IK Sirius med samma siffror borta mot Varbergs BoIS.

AIK tog fjärde raka hemmasegern

7 maj 2022
AIK säkrade sin fjärde raka 1-0–seger på Friends Arena efter att Alexander Milosevic gjort matchens enda mål mot IFK Göteborg. Senare på kvällen plockade Malmö FF tre poäng.

Djurgården kvitterade sent mot Helsingborg

5 maj 2022
Djurgården kom tillbaka från ett 2–0-underläge hemma mot Helsingborgs IF. Isak Hien nickade in 2–2-målet för hemmalaget i den 92:a minuten.