Linnér poängstarkast per match av målvakterna

Inte helt oväntat har AIK:s Oscar Linnér hållit flest nollor i Allsvenskan 2018, trots att han missade flera matcher under våren med skada. Men räcker det för att vara den målvakt som plockar flest poäng? I det här fallet: ja.

I alla fall om man dyker lite djupare än totalt insamlade poäng och studerar poäng per match (p/m). Men det finns andra faktorer som spelar in: burväktarna får poäng i Allsvenskan Fantasy efter bland annat hur många räddningar de gör, och räddar de straffar skjuter poängen i höjden.

AIK-keepern Linnér spelar dock i seriens defensivt bästa lag, och han behöver därmed inte göra så många räddningar; 27 totalt sedan Allsvenskan Fantasy drog igång i den tredje allsvenska omgångar. Ganska långt efter BP:s Nikola Petric som toppar med 100 räddningar.

Topplagen i topp
Men de hållna nollorna levererar poäng i en strid ström. Med sina 89 poäng på 16 matcher snittar den blott 21-årige Oscar Linnér 5,6 poäng per match; bäst på spelet. Senast gjorde han till och med sin första straffräddning för i år, men fick ändå kapitulera då Örebro kvitterade sent till 1-1.

Häckens Peter Abrahamsson seglade upp som den främste poängplockaren bland målvakterna i våras, och delar nu poängsnittet 5.3 p/m med IFK Norrköpings Isak Pettersson – hela spelets totalt sett poängbäst målis.

Abrahamsson har dock suttit på bänken de två senaste matcherna till förmån för Jonathan Rasheed, och det återstår att se hur målvaktssituationen på Hisingen artar sig, medan Pettersson startar varje match för Peking i år.

Norrlandslagen imponerar
Aly Keita är den målvakt som tagit sig in i Omgångens bästa elva flest gånger på Allsvenskan Fantasy; fem gånger har Östersund-målvakten varit den som presterat allra bäst mellan stolparna. Sju hållna nollor, 82 räddningar och 5.1 p/m är fina siffror, men faktum är att det bara är 7.5% av fantasy-spelarna som har Keita i sitt lag.

Keita är ändå vald i något större utsträckning än William Eskelinen i Norrlandskollegan GIF Sundsvall. Den förre Hammarby-talangen återfinns i 7.3% av lagen, en siffra som kanske kan öka då Giffarna fortsätter att visa framfötterna i serien. Inför uppehållet drog Eskelinen in 15 poäng på två matcher efter två hållna nollor, vilket petade upp hans poängsnitt till 4.7 p/m.

Färdigspelat för Wiland, andra kan klättra
Om det finns frågetecken för Abrahamsson inför slutspurten av säsongen så är det definitivt färdigspelat för Hammarbys Johan Wiland. En av Allsvenskans mest rutinerade och meriterade burväktare missar resten av säsongen på grund av en axeloperation och vi kan konstatera att hans siffror stannar på 104 poäng på 23 omgångar, alltså 4.5 p/m.

Även Kalmars Lucas Hägg Johansson noteras för 4.5 p/m än så länge. I hans fall finns det inget som talar för att han inte ska få fortsätta som förstaval på Guldfågeln Arena, även om formen var som bäst i säsongsinledningen. Under de åtta första omgångarna i Allsvenskan Fantasy hade han samlat ihop 48 poäng, ett snitt på 6 p/m, men sedan dess har både han och laget dalat.

En sista keeper får plats i genomgången; Malmös Johan Dahlin. De regerande mästarnas burväktare återfinns i hela 30% av lagen, men når inte samma höjder i poängplockandet. 4.4 p/m är inte på långa vägar dåligt, men både han och Malmö lär ha hoppats på bland annat fler hållna nollor inför den här säsongen.

Topplistan i sin helhet*:
1. Oscar Linnér (AIK): 5.6 poäng per match
2. Peter Abrahamsson (BKH): 5.3
=. Isak Pettersson (NOR): 5.3
4. Aly Keita (ÖFK): 5.1
5. William Eskelinen (SUN): 4.7
6. Johan Wiland: 4.5
=. Lucas Hägg Johansson: 4.5
8. Johan Dahlin: 4.4

* Bara målvakter som deltagit i merparten av sina lags matcher har tagits i beaktande

Ta mig till Allsvenskan Fantasy!

Säker MFF-seger i Östersund

16 okt 2021
Malmö FF kliver, åtminstone tillfälligt, upp i tabelltopp efter tre poäng borta mot Östersunds FK. Samtidigt kliver Degerfors upp på säker mark i tabellen efter 2-1 mot Halmstads BK. Senare på kvällen vann Sirius hemma mot Varbergs BoIS.

Tvåmålsskytten Ondrejka skickade Elfsborg till gruppspel

13 okt 2021
Både IF Elfsborg och Malmö FF gjorde jobbet, vann sina matcher och säkrade platser i Svenska Cupens gruppspel till våren.

Henrik Rydström är Månadens Tränare i september

12 okt 2021
Henrik Rydström vinner Månadens Tränare i Allsvenskan för andra gången efter Kalmar FF:s fina form i september. – Det är skitroligt. Tränaryrket är ensamt, det är skönt när man tvivlar att känna att visst ja, man gör kanske några saker som är bra, säger Rydström om utmärkelsen.

Hjalmar Ekdal Månadens Spelare i september

12 okt 2021
Djurgårdens Hjalmar Ekdal gjorde mål i tre raka matcher i september och plockar hem priset som Månadens Spelare i Allsvenskan. – Det är superkul och en ära, såklart. Men det var den månaden och nu gäller det att inte nöja sig utan att istället se framåt och fortsätta gasa, säger Ekdal.

Sista omgången av Allsvenskan fastställd

6 okt 2021
Den avslutande omgång 30 av Allsvenskan spelas lördagen den 4 december. Det fastställde Svenska Fotbollförbundets tävlingskommitté idag.

Stefanelli avgjorde derbyt för AIK

3 okt 2021
Nicolas Stefanelli gjorde matchens enda mål, och var en av två spelare som visades ut, när AIK hemmabesegrade Djurgården i Stockholmsderbyt.

Dubbla lördagskryss

2 okt 2021
Båda lördagens matcher slutade oavgjort. I Varberg fick vi se BoIS och Degerfors spela 0-0 och senare på eftermiddagen kryssade Halmstads BK och Östersunds FK på ett.

Elfsborg starkast i västderbyt

1 okt 2021
Jeppe Okkels blev enda målskytt när Elfsborg besegrade IFK Göteborg och hakade på i toppstriden.

De kan bli Månadens Spelare och Tränare i september

1 okt 2021
Djurgårdens Hjalmar Ekdal och Magnus Eriksson får sällskap av IFK Norrköpings skytteligaledare Samuel Adegbenro bland de nominerade till Månadens Spelare i Allsvenskan i september. Rösta på din favorit bland både spelarna och tränarna via länkarna i texten.

Ny MFF-förlust i Champions League

29 sep 2021
Efter 0-3 i premiären mot Juventus åkte Malmö FF på på ny storförlust när FC Zenit stod för motståndet i den andra gruppspelsmatchen.

Två av de tre sista omgångarna av Allsvenskan är fastställda

29 sep 2021
Det har satts avsparkstider för omgång 28 och 29 i den allsvenska slutspurten.

Förebyggande arbete för framtida publikmatcher

29 sep 2021
Elitfotbollen gör sig redo att öppna upp läktarna på nytt. Parallellt med det läggs ett visst fokus på det förebyggande arbetet att freda samhället mot framtida virus. – Vi har sedan i somras ett samarbete med Pandemifonden som främjar kunskap och forskning och som förhoppningsvis bidrar till att vi aldrig hamnar i den här situationen igen, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.