Rasmus Lindkvist i topp bland backarna

Rasmus Lindkvist i topp bland backarna

Ni som hängt med och läst bästa omgångs-elvorna – eller om ni bara har örnkoll på Allsvenskan Fantasy i allmänhet – vet att backarna haft en framskjuten ställning under vårsäsongen. Så här tittar vi till spelets bästa försvarare.

Valde du Rasmus Lindkvist eller Robert Lundström inför starten av Allsvenskan Fantasy? AIK:s wingbacks, eller ytterhalvor, var hett villebråd från början då de båda visat sig effektiva offensivt samtidigt som Gnagets försvar återigen väntades vara vattentätt, trots ett par tunga manfall på mittbacksplatsen.

Robert Lundström levererade på sin högerkant i spelets inledning. Efter 13 poäng på de två första matcherna var dock oturen framme då en knäskada satte stopp för vad som väntas bli resten av säsongen. Entré superpopularitet för vänsterbreddaren Rasmus Lindkvist.

Lindkvist ett givet val hos många
Lindkvist är säker på sin plats till vänster i AIK:s startelva och är den spelare i laget som dragit in klart flest poäng hittills – en tätposition han även tar när det kommer till rankingen av samtliga backar på spelet. Med sina 63 pinnar ligger han faktiskt trea i hela spelets poängtopp, och det är lätt att föstå att marknadsvärdet ökat från inledningsvis 6,5mSEK till 7,0mSEK inför omstarten.

Två mål, tre assist och fem hållna nollor sedan Fantasy drog igång är ett superbt facit som gjort att 35,7% av alla tränare på spelet valt att ta ut Lindkvist i sina lag, popularitetssiffror som ingen annan försvarareriktigt är nära.

Mittbackar kan också
IFK Norrköpings lagkapten Andreas Johansson placerar sig som näst bästa back om vi går tillbaka till ren poängskörd. Ett mål, en assist och fyra hållna nollor är ett starkt facit, och hur många var det inför säsongen som trodde att en mittback i Peking skulle skulle vara så poänggivande? Till och med nu är han bara vald av 7,6% av spelarna.

Nästan dubbelt så populär är AIK:s mittbacksveteran Per Karlsson. Känd för att (nästan) aldrig göra mål, men Karlsson samlar på sig hållna nollor och defensiva bonuspoäng för rensningar, blockeringar och brytningar där han med 85 sådana bara har IFK Göteborgs Carl Starfelt framför sig.

Men andra kreativa ytterbackar, då?
Instinktivt vill många ha ytterbackar i sina lag då de kan bidra i anfallsspelet på ett sätt som mittbackar inte gör. Utöver Rasmus Lindkvist är Kalmar FF:s Chima Akas och Malmö FF:s Eric Larsson just två av de hetaste ytterbackarna.

Vänsterfotade Akas tar hand om många fasta situationer i KFF, och även om det bara blivit en assist på spelet än så länge får han många offensiva bonuspoäng för sina inlägg (21, flest av alla) och nyckelpassningar, det vill säga framspelningar som leder till avslut (16, lika många som Larsson). Larsson är i sin tur tvåa på inläggsfronten med 14 inlägg, men han är i klar topp när det kommer till skapade klara målchanser: med fem sådana kommer ingen annan i närheten.

Ta mig till Allsvenskan Fantasy!