Scoutens val: Bindeln på Guidetti

Häcken ångar på och det räcker med en poäng i bortaderbyt mot Göteborg för att säkra guldet, samtidigt som den enda kvarstående utmanaren Djurgården åker till Norrköping för att försöka hålla drömmen vid liv.

Kampen om Europlatserna når också kulmen när tredjeplacerade Hammarby tar emot fjärdeplacerade Kalmar. I botten lyckades Degerfors klättra ovanför sträcket vilket gör att det återstår en hel del spänning kring kvalplatsen nedåt, tyvärr för Sundsvalls och Helsingborgs del däremot, blir det inget Allsvenskt spel nästa år då de är klara för degradering.

Den här artikeln är skriven av Fantasy Football Scout. För mer tips och det senaste om Allsvenskan Fantasy, gå till www.fantasyfootballscout.co.uk/allsvenskan.                

Målvakt

Jeffrey Gal 4.0Mkr
Det finns givetvis fler förklaringar till Degerfors näst intill mirakulösa defensiva uppryckning, men bytet av målvakt från Alfie Whiteman (1 hållen nolla, 40 insläppta mål på 20 matcher) till Jeffrey Gal (2 hållna nollor, 1 räddad straff, 7 insläppta mål på 8 matcher) ska absolut inte räknas bort. Nu väntar en otroligt viktig match hemma mot ett Värnamo som, utöver Marcus Antonssons skytteligajakt, inte har något att spela för.

Försvarare               

Marcus Danielson 7.7Mkr
Djurgårdens Marcus Danielson förvaltade en straffspark borta mot Malmö i omgång 27 och hemma mot Sundsvall hade han tre avslut, varav ett på mål. Utöver den offensiva hotbilden har Danielson även skrapat ihop 11 defensiva bonuspoäng på 12 matcher inför den viktiga matchen på Parken.

Mohanad Jeahze 7.2Mkr
Två riktiga missräkningar mot Sirius och Elfsborg har gjort att Hammarby har eliminerat sig själva från guldstriden, nu är det Europaspel som behöver säkras för att säsongen inte helt ska falla ihop. Matchen hemma mot Kalmar blir ur den aspekten troligtvis avgörande, där en förlust blir otroligt tung då Kalmar går om och därefter avslutar hemma mot Sundsvall. Mohanad Jeahze har verkligen blandat och gett under andra halvan av säsongen, men motivationen och den ”vinnarkulturen” han efterfrågat börjar lämpligtvis från de egna prestationerna, vilket förhoppningsvis även resulterar i poäng när det nu gäller som mest.

Johan Larsson 7.8Mkr
I en säsong där försvararna i mångt och mycket tagit ett steg tillbaka gällande poängproduktion, är det lite olyckligt att Johan Larsson startade året med prislappen 8.0Mkr. Den kommer givetvis från den inneboende potentialen Larsson visat prov på tidigare år, och det är svårt att klaga alltför mycket på 22 offensiva och 13 defensiva bonuspoäng på 23 spelade matcher. Hemma mot Helsingborg finns dock utrymme för Larsson att sätta sin prägel på även denna säsong av Allsvenskan Fantasy.

Mittfältare

Diego Campos 5.7Mkr
Degerfors har kniven mot strupen och en riktigt bra form på sistone, där man faktiskt inte har förlorat en enda match sedan omgång 19 borta mot Hammarby. Under den perioden har Diego Campos (trots något begränsad speltid) gjort 2 mål, 4 assist, samt plockat 4 offensiva bonuspoäng. Campos snittar 2,3 skott per match och bör ha goda chanser till returns här.

Alexander Bernhardsson 5.7Mkr
Vi fortsätter på temat billiga mittfältare och hittar Alexander Bernhardsson som trots fina siffror endast återfinns i 1,1% av alla fantasytränares byggen. 3 mål, 2 assist, 2 offensiva och 1 defensiv bonuspoäng i de senaste 5 matcherna har det blivit, det största frågetecknet är som alltid med Elfsborgs offensiv – hur många minuter får han på sig innan Jimmy Thelin börjar vinka från sidlinjen?

Michael Baidoo 5.7Mkr
Den tredje billiga mittfältaren som får plats denna vecka är mer eller mindre självskrivna Michael Baidoo, med sina 8 mål och 3 assist på de 13 senaste matcherna. Det är långt ifrån otänkbart att en hel del kaptensbindlar även tillfaller herr Baidoo, även om Scouten primärt tittar åt annat håll.

Nahir Besara 9.1Mkr
Att det finns risk för en tillknäppt tillställning i måstematchen mot Kalmar behöver inte hindra Nahir Besara från att hitta en och annan chans till poäng. På hemmaplan brukar det rulla på bra för Hammarby för det mesta, med ett facit på 8 vinster, 5 oavgjorda och 1 förlust, samt en målskillnad på 33-11. Besara själv har snittat 7,14 poäng på hemmaplan, och levererat tvåsiffrigt i 5 av 14 hemmamatcher.

Anfallare

John Guidetti 10.5Mkr
John Guidetti har gjort tre mål och en assist på de fem senaste matcherna och även kryddat det med 15 nyckelpassningar under samma period. Topp tre ligger inte längre i AIK:s händer men för att ha någon chans på det ändå behövs två raka vinster, och eventuellt en bättre målskillnad om det är just Kalmar som ska passeras för att knipa den sista platsen (20 mål upp till Hammarby blir däremot knepigt).

Alexander Johansson 4.9Mkr
Varberg måste gå för tre poäng hemma mot Malmö och Alexander Johansson har gjort två mål och en assist på de fem senaste matcherna. Det som lockar lite extra med Johansson är att han plockat 9 offensiva och 4 defensiva bonuspoäng denna säsong, varav en större del av bonusen kommit den senaste tiden.

Marcus Antonsson 7.8Mkr
Om Jeffrey Gal och Degerfors inte lyckas hålla tätt är det högst sannolikt på grund av Marcus Antonsson, som nu endast är två mål efter avstängda Alexander Jeremejeff i skytteligan. Lite av en halvgardering får erkännas, men det går nog att knåpa ihop ett scenario där både Gal och Antonsson levererar.

Kapten

John Guidetti börjar gradvis visa varför han värvades in av AIK, och vilka meriter han har från spel ute i Europa. Även om temperamentet ibland rinner över, finns det lägen där det fungerar som en bra tändvätska för resten av laget att prestera en nivå högre. Scouten tror på leverans från hetlevrade Guidetti borta mot ett Mjällby som inte lyckats hålla tätt i 12 av 14 matcher på hemmaplan.

Delad pott mellan AIK och Kalmar FF

4 jun 2023
Söndagen inleddes med två oavgjorda matcher mellan AIK och Kalmar FF, respektive Bajen och Halmstads BK.

Ståhl cykelsparkade segern till Mjällby

3 jun 2023
Adam Ståhl gjorde matchens enda mål när Mjällby AIF vann borta mot IFK Göteborg.

Nominerade till Månadens Spelare i maj

2 jun 2023
IF Elfsborg och BK Häcken har med två spelare var medan Kalmar FF:s Mileta Rajovic fullbordar de fem nominerade till Månadens Spelare i Allsvenskan i maj.

De kan bli Månadens Tränare i maj

2 jun 2023
Jimmy Thelin, Per-Mathias Högmo samt Olof Mellberg och Andreas Engelmark är nominerade när Månadens Tränare i maj ska utses.

Tremålsseger för BK Häcken i derbyt

29 maj 2023
BK Häcken vann klart hemma mot IFK Göteborg. Samtidigt bortavann IFK Värnamo mot Hammarby – och Degerfors IF och Varbergs BoIS delade på poängen.

Kalmar FF vände sent mot IFK Norrköping

28 maj 2023
Tack vare två sena mål kunde Kalmar FF gå segrande ur söndagens hemmamöte med IFK Norrköping.

Sena mål gav andra raka bortasegern för HBK

27 maj 2023
Halmstads BK tog sin andra raka bortaseger i Allsvenskan efter att två sena mål av Kazper Karlsson och Viktor Granath avgjort matchen mot Mjällby AIF.

Fyra mål och delad pott på Stora Valla

25 maj 2023
Markus Karlsson nätade i sin allsvenska debut för Hammarby när laget spelade 2–2 borta mot Degerfors IF.

Avsparkstider fastställda för omgång 16-26

25 maj 2023
Matcherna i omgång 16-26 av Allsvenskan är fastställda med datum och avsparkstid. De avslutande omgångarna fastställs efter sommaren.

Djurgården fortsatt obesegrade på hemmaplan 

25 maj 2023
Djurgården fortsatte sin hemmasegersvit på Tele2 Arena när man besegrade regerande mästarna Häcken med 1-0.

Elfsborg vände underläge – upp som tabelltvåa

22 maj 2023
På Platinumcars Arena vände gästande Elfsborg underläge till vinst med 2-1 och gick därmed upp till tabellens andraplats. I smålandsderbyt mellan Värnamo och Kalmar var det även här bortalaget som drog det längsta strået och Kalmar FF åkte från Finnvedsvallen med tre poäng.

Delad pott i toppmötet

21 maj 2023
Malmö FF åkte på säsongens första poängtapp när man spelade 2–2 hemma mot tabelltrean BK Häcken.