Scoutens val: Bindeln på Guidetti

Häcken ångar på och det räcker med en poäng i bortaderbyt mot Göteborg för att säkra guldet, samtidigt som den enda kvarstående utmanaren Djurgården åker till Norrköping för att försöka hålla drömmen vid liv.

Kampen om Europlatserna når också kulmen när tredjeplacerade Hammarby tar emot fjärdeplacerade Kalmar. I botten lyckades Degerfors klättra ovanför sträcket vilket gör att det återstår en hel del spänning kring kvalplatsen nedåt, tyvärr för Sundsvalls och Helsingborgs del däremot, blir det inget Allsvenskt spel nästa år då de är klara för degradering.

Den här artikeln är skriven av Fantasy Football Scout. För mer tips och det senaste om Allsvenskan Fantasy, gå till www.fantasyfootballscout.co.uk/allsvenskan.                

Målvakt

Jeffrey Gal 4.0Mkr
Det finns givetvis fler förklaringar till Degerfors näst intill mirakulösa defensiva uppryckning, men bytet av målvakt från Alfie Whiteman (1 hållen nolla, 40 insläppta mål på 20 matcher) till Jeffrey Gal (2 hållna nollor, 1 räddad straff, 7 insläppta mål på 8 matcher) ska absolut inte räknas bort. Nu väntar en otroligt viktig match hemma mot ett Värnamo som, utöver Marcus Antonssons skytteligajakt, inte har något att spela för.

Försvarare               

Marcus Danielson 7.7Mkr
Djurgårdens Marcus Danielson förvaltade en straffspark borta mot Malmö i omgång 27 och hemma mot Sundsvall hade han tre avslut, varav ett på mål. Utöver den offensiva hotbilden har Danielson även skrapat ihop 11 defensiva bonuspoäng på 12 matcher inför den viktiga matchen på Parken.

Mohanad Jeahze 7.2Mkr
Två riktiga missräkningar mot Sirius och Elfsborg har gjort att Hammarby har eliminerat sig själva från guldstriden, nu är det Europaspel som behöver säkras för att säsongen inte helt ska falla ihop. Matchen hemma mot Kalmar blir ur den aspekten troligtvis avgörande, där en förlust blir otroligt tung då Kalmar går om och därefter avslutar hemma mot Sundsvall. Mohanad Jeahze har verkligen blandat och gett under andra halvan av säsongen, men motivationen och den ”vinnarkulturen” han efterfrågat börjar lämpligtvis från de egna prestationerna, vilket förhoppningsvis även resulterar i poäng när det nu gäller som mest.

Johan Larsson 7.8Mkr
I en säsong där försvararna i mångt och mycket tagit ett steg tillbaka gällande poängproduktion, är det lite olyckligt att Johan Larsson startade året med prislappen 8.0Mkr. Den kommer givetvis från den inneboende potentialen Larsson visat prov på tidigare år, och det är svårt att klaga alltför mycket på 22 offensiva och 13 defensiva bonuspoäng på 23 spelade matcher. Hemma mot Helsingborg finns dock utrymme för Larsson att sätta sin prägel på även denna säsong av Allsvenskan Fantasy.

Mittfältare

Diego Campos 5.7Mkr
Degerfors har kniven mot strupen och en riktigt bra form på sistone, där man faktiskt inte har förlorat en enda match sedan omgång 19 borta mot Hammarby. Under den perioden har Diego Campos (trots något begränsad speltid) gjort 2 mål, 4 assist, samt plockat 4 offensiva bonuspoäng. Campos snittar 2,3 skott per match och bör ha goda chanser till returns här.

Alexander Bernhardsson 5.7Mkr
Vi fortsätter på temat billiga mittfältare och hittar Alexander Bernhardsson som trots fina siffror endast återfinns i 1,1% av alla fantasytränares byggen. 3 mål, 2 assist, 2 offensiva och 1 defensiv bonuspoäng i de senaste 5 matcherna har det blivit, det största frågetecknet är som alltid med Elfsborgs offensiv – hur många minuter får han på sig innan Jimmy Thelin börjar vinka från sidlinjen?

Michael Baidoo 5.7Mkr
Den tredje billiga mittfältaren som får plats denna vecka är mer eller mindre självskrivna Michael Baidoo, med sina 8 mål och 3 assist på de 13 senaste matcherna. Det är långt ifrån otänkbart att en hel del kaptensbindlar även tillfaller herr Baidoo, även om Scouten primärt tittar åt annat håll.

Nahir Besara 9.1Mkr
Att det finns risk för en tillknäppt tillställning i måstematchen mot Kalmar behöver inte hindra Nahir Besara från att hitta en och annan chans till poäng. På hemmaplan brukar det rulla på bra för Hammarby för det mesta, med ett facit på 8 vinster, 5 oavgjorda och 1 förlust, samt en målskillnad på 33-11. Besara själv har snittat 7,14 poäng på hemmaplan, och levererat tvåsiffrigt i 5 av 14 hemmamatcher.

Anfallare

John Guidetti 10.5Mkr
John Guidetti har gjort tre mål och en assist på de fem senaste matcherna och även kryddat det med 15 nyckelpassningar under samma period. Topp tre ligger inte längre i AIK:s händer men för att ha någon chans på det ändå behövs två raka vinster, och eventuellt en bättre målskillnad om det är just Kalmar som ska passeras för att knipa den sista platsen (20 mål upp till Hammarby blir däremot knepigt).

Alexander Johansson 4.9Mkr
Varberg måste gå för tre poäng hemma mot Malmö och Alexander Johansson har gjort två mål och en assist på de fem senaste matcherna. Det som lockar lite extra med Johansson är att han plockat 9 offensiva och 4 defensiva bonuspoäng denna säsong, varav en större del av bonusen kommit den senaste tiden.

Marcus Antonsson 7.8Mkr
Om Jeffrey Gal och Degerfors inte lyckas hålla tätt är det högst sannolikt på grund av Marcus Antonsson, som nu endast är två mål efter avstängda Alexander Jeremejeff i skytteligan. Lite av en halvgardering får erkännas, men det går nog att knåpa ihop ett scenario där både Gal och Antonsson levererar.

Kapten

John Guidetti börjar gradvis visa varför han värvades in av AIK, och vilka meriter han har från spel ute i Europa. Även om temperamentet ibland rinner över, finns det lägen där det fungerar som en bra tändvätska för resten av laget att prestera en nivå högre. Scouten tror på leverans från hetlevrade Guidetti borta mot ett Mjällby som inte lyckats hålla tätt i 12 av 14 matcher på hemmaplan.

Häcken förlänger med Högmo: "Väldigt glad"

25 jan 2023
Guldtränaren Per-Mathias Högmo stannar i BK Häcken till och med säsongen 2024. – Jag är väldigt glad över att förlänga kontraktet. Det känns väldigt bra och motiverande, säger Högmo.

Hammarby säljer Berisha till Molde

24 jan 2023
Efter ett halvår i Hammarby vänder Veton Berisha tillbaka till norska Eliteserien och Molde FK.

Häcken säljer skyttekungen Jeremejeff

21 jan 2023
Alexander Jeremejeff var med om att skjuta BK Häcken till ett historiskt SM-guld 2022. Nu säljs han till grekiska Panathinaikos. – Alex har haft en otrolig säsong i Bollklubben och vi önskar honom ett stort lycka till på hans nya äventyr, säger sportchefen Martin Ericsson.

Nyman och Asoro nätade mot Finland

10 jan 2023
Sverige besegrade Finland med 2–0 i den första matchen under landslagets januariturné. IFK Norrköpings Christoffer Nyman och Djurgårdens Joel Asoro stod för målen.

Bilder: Assistligan 2022

10 jan 2023
Hammarbys Nahir Besara vann assistligan i Allsvenskan 2022. Så här ser hela topplistan ut från det gångna året.

HBK värvar Superettans rekordmålskytt

9 jan 2023
Halmstads BK förstärker anfallet inför återkomsten till Allsvenskan. Viktor Granath, som slog rekordet för antal mål under en säsong i Superettan i fjol, är klar för klubben. – Att spela i Allsvenskan är något jag har längtat efter i hela mitt liv, säger Viktor Granath.

Spelschemat för omgång 1-15

20 dec 2022
​​​​​​​Datum och avsparkstider för omgång 1-15 i Allsvenskan är fastställt.

Discovery sänder från försäsongen 2023

16 dec 2022
Warner Bros. Discovery sänder stora delar av försäsongen på discovery+. Här är matcherna som visas i januari 2023.

24 allsvenska spelare i januaritruppen

6 dec 2022
Nästan alla spelare i den svenska landslagstrupp som ska spela två träningsmatcher i januari spelar till vardags i Allsvenskan.

Christer Mattiasson tar över i SIrius

6 dec 2022
Tabellelvan IK Sirius har gjort klart med ny huvudtränare. Christer Mattiasson ansluter från BP och har skrivit kontrakt över säsongen 2025.

Spelordningen för Allsvenskan 2023

2 dec 2022
Omgångarna och huvuddatumen för Allsvenskan 2023 är fastställda. Ligan börjar helgen 1-3 april och slutar söndag den 12 november.

Datum för 2023 års upptaktsträff

28 nov 2022
Det officiella startskottet för 2023 års säsong är fastställt. Den 20 mars sparkar Allsvenskan igång med sin förberedande träff för klubbar, supportrar och media. Det blir första upptaktsträffen som kan genomföras enligt plan på fyra år.