Scoutens val: Skytteligan

Ett stort grattis till BK Häcken som står som segrare av Allsvenskan 2022! En otrolig säsong ska nu summeras inför hemmafansen och Alexander Jeremejeff och hans lagkamrater vill givetvis avsluta i dur och säkra skytteligatiteln när man ändå håller på.

Den sista omgången av Allsvenskan står inför dörren och det är framförallt ”kampen om fjärdeplatsen” mellan AIK och Kalmar samt ”striden om att undvika kvalplatsen” mellan Degerfors och Varberg. Utöver det kan vi nog förvänta oss ganska öppna matcher där ingen har speciellt mycket att spela för utöver hedern och lite individuella pris, som t.ex. just skytteligan. En hel del rotation är nog att förvänta, så håll utkik på trupper och nyhetsartiklar inför söndagens matcher!

Den här artikeln är skriven av Fantasy Football Scout. För mer tips och det senaste om Allsvenskan Fantasy, gå till www.fantasyfootballscout.co.uk/allsvenskan.                

Målvakt

Jacob Widell Zetterström 5.7Mkr
Djurgårdens Jacob Widell Zetterström ligger för närvarande på en andraplats bland målvakterna med sina 109 poäng, där motståndarlagets burväktare står för hotet från tredjeplatsen med sina 107 poäng. 12 hållna nollor har det blivit på 27 matcher, vilket får ses som ett klart godkänt resultat, även om det ”bara” är vid 11 tillfällen han samlat på sig räddningspoäng för tre eller fler utförda räddningar.

Försvarare               

Lars Sätra 6.1Mkr
Lars Sätra har även han skrapat ihop 12 hållna nollor, men också kryddat det med 3 mål, 1 assist, och 21 defensiva bonuspoäng. Det offensiva hotet har varierat kraftigt mellan matcherna men det är intressant att titta lite extra på matchen borta mot Sirius i omgång 28, där det inte blev något mål men tre avslut - varav ett i ribban och ett i stolpen. Nu väntar ett redan nedflyttat Sundsvall som tyvärr knappast briljerat med sitt försvarsspel denna säsong.

Kristoffer Lund 5.6Mkr
Sju assist har det blivit för Kristoffer Lund på 24 framträdanden. 7 offensiva och 13 defensiva bonuspoäng är inte heller fy skam, med 26 registrerade nyckelpassningar. Hemma mot Norrköping som endast lyckats hålla nollan i en av 14 bortamatcher i år, finns absolut möjlighet för Lund att sätta avtryck på omgång 30.

Felix Beijmo 6.0Mkr
Efter att Erik Larsson tackat för sig finns det klart mer begränsad konkurrens för Felix Beijmo på högerbackspositionen (en plats Beijmo redan innan dess dock etablerat sig på). Hållna nollor har inte riktigt varit Malmös starka sida i år, däremot har Beijmo visat på fin offensiv lust med sina 38 nyckelpassningar i år, som resulterat i 14 offensiva bonus. I de senaste två omgångarna har det även lossnat i form av faktisk produktion, med ett mål och två assist inför den avslutande matchen mot Degerfors som, beroende på läget i matchen mellan Sirius och Varberg, troligtvis tar sig an denna match med en ganska defensiv inställning. Skulle behovet av poäng ändras under matchens gång, finns det troligtvis ytor att utnyttja för Beijmo.

Mittfältare

Gustav Ludwigson 10.1Mkr
Efter att ha spenderat större delen av säsongen på en något obekväm högerytterposition, har Gustav Ludwigson på sistone primärt delat sin tid mellan vänsterytter och centerforward, två positioner som passar honom betydligt bättre. Fyra mål och tre assist har det blivit på hans senaste sju matcher, vilket har lett till att han redan nu säkrat sin poängmässigt bästa fantasysäsong för de grönvita (164). Borta mot Helsingborg kan det smälla rejält här.

Sebastian Nanasi 5.9Mkr
Sebastian Nanasi har gått från klarhet till klarhet sedan utlåningen till Kalmar och står noterad för fyra mål och fem assist på de nio senaste matcherna. Även om det sällan blir 90 minuter för honom, hinner han nog göra avtryck hemma mot Sundsvall innan dess.

Oliver Berg 9.4Mkr
Oliver Berg är troligtvis en av de mest populära kaptensvalen inför helgen, av goda skäl givet Kalmars motståndare. Höjden har kanske inte riktigt varit där på samma sätt i år, men sju mål, åtta assist, 24 offensiva och 2 defensiva bonuspoäng är såklart ett riktigt bra facit och med det placerar han sig som den fjärde mest poängstarka mittfältaren inför avslutningen.

Nahir Besara 9.1Mkr
Hammarbys värvning av Nahir Besara inför säsongen har onekligen gett resultat, i form av såväl tabellplacering som fantasypoäng. Med sina 189 starka pinnar är det realistiskt sett bara Alexander Jeremejeff (176) som har minsta chans att komma i kapp i omgång 30. Nu reser Hammarby till ett redan relegerat Helsingborg och kan spela helt utan press (så länge inte försprånget på 21 mål över AIK hämtas igen på Friends Arena…), vilket borde öppna upp för bra poängchanser för Besara.

Mikkel Rygaard 8.0Mkr
Omgång 29 definierades i mångt och mycket av att BK Häcken med Mikkel Rygaard i spetsen körde över IFK Göteborg och säkrade guldet. 18 poäng blev det där för Rygaard och han har spelat en viktig roll för årets mästarlag med sina 10 mål och 4 assist. Norrköping hemma och guldyra väntar, det är väl inte helt otänkbart att den kreativa dansken hittar en och annan poäng även här.

Anfallare

Marcus Antonsson 7.8Mkr
Årets sista anfallspar för Scouten är passande nog de två herrarna som jagar titeln i skytteligan, Marcus Antonsson och Alexander Jeremejeff. Värnamos Antonsson står på 20 mål och möter ett Göteborg som släppt in 11 mål på sina 5 senaste matcher.

Alexander Jeremejeff 10.2Mkr
Alexander Jeremejeff har nu avtjänat sitt avstängningsstraff och leder skytteligan med 22 mål, vilket han givetvis vill utöka i omgång 30. Jeremejeffs xG-värde för säsongen ligger på 19.8, vilket är en stor skillnad mot tvåan Antonsson (15.7) - för att inte tala om tredjeplacerade Christoffer Nyman (10.0). Minst ett mål ska in här för Jeremejeff, beroende på Antonssons framfart kan det skapa en positiv press även under matchen.

Kapten

Att lägga kaptensbindeln på den bästa spelaren i laget som möter Sundsvall den omgången har varit en beprövad taktik i år, och visst förtjänar det en sista chans att försöka dra tillbaka kaptenssnittet över 7 poäng per omgång som Scouten i princip hela säsongen legat på. Efter fadäsen med John Guidetti i omgång 29 blir valet den ganska givna och uppenbara Oliver Berg. Ska det bli första gången i år för en trippel-return på Berg…? Drömma går ju alltid och motståndet kunde knappt vara bättre.

Stort tack för den här säsongen till alla er som läser dessa artiklar, nu ser vi till att avsluta snyggt!

Ta mig till Allsvenskan Fantasy!

Häcken förlänger med Högmo: "Väldigt glad"

25 jan 2023
Guldtränaren Per-Mathias Högmo stannar i BK Häcken till och med säsongen 2024. – Jag är väldigt glad över att förlänga kontraktet. Det känns väldigt bra och motiverande, säger Högmo.

Hammarby säljer Berisha till Molde

24 jan 2023
Efter ett halvår i Hammarby vänder Veton Berisha tillbaka till norska Eliteserien och Molde FK.

Häcken säljer skyttekungen Jeremejeff

21 jan 2023
Alexander Jeremejeff var med om att skjuta BK Häcken till ett historiskt SM-guld 2022. Nu säljs han till grekiska Panathinaikos. – Alex har haft en otrolig säsong i Bollklubben och vi önskar honom ett stort lycka till på hans nya äventyr, säger sportchefen Martin Ericsson.

Nyman och Asoro nätade mot Finland

10 jan 2023
Sverige besegrade Finland med 2–0 i den första matchen under landslagets januariturné. IFK Norrköpings Christoffer Nyman och Djurgårdens Joel Asoro stod för målen.

Bilder: Assistligan 2022

10 jan 2023
Hammarbys Nahir Besara vann assistligan i Allsvenskan 2022. Så här ser hela topplistan ut från det gångna året.

HBK värvar Superettans rekordmålskytt

9 jan 2023
Halmstads BK förstärker anfallet inför återkomsten till Allsvenskan. Viktor Granath, som slog rekordet för antal mål under en säsong i Superettan i fjol, är klar för klubben. – Att spela i Allsvenskan är något jag har längtat efter i hela mitt liv, säger Viktor Granath.

Spelschemat för omgång 1-15

20 dec 2022
​​​​​​​Datum och avsparkstider för omgång 1-15 i Allsvenskan är fastställt.

Discovery sänder från försäsongen 2023

16 dec 2022
Warner Bros. Discovery sänder stora delar av försäsongen på discovery+. Här är matcherna som visas i januari 2023.

24 allsvenska spelare i januaritruppen

6 dec 2022
Nästan alla spelare i den svenska landslagstrupp som ska spela två träningsmatcher i januari spelar till vardags i Allsvenskan.

Christer Mattiasson tar över i SIrius

6 dec 2022
Tabellelvan IK Sirius har gjort klart med ny huvudtränare. Christer Mattiasson ansluter från BP och har skrivit kontrakt över säsongen 2025.

Spelordningen för Allsvenskan 2023

2 dec 2022
Omgångarna och huvuddatumen för Allsvenskan 2023 är fastställda. Ligan börjar helgen 1-3 april och slutar söndag den 12 november.

Datum för 2023 års upptaktsträff

28 nov 2022
Det officiella startskottet för 2023 års säsong är fastställt. Den 20 mars sparkar Allsvenskan igång med sin förberedande träff för klubbar, supportrar och media. Det blir första upptaktsträffen som kan genomföras enligt plan på fyra år.