Scoutrapporten GW#10

Scoutrapporten tar hänsyn till tätt spelschema och försöker lista åtminstone säkra startkort i veckans tips-elva. Plus en stark motsägelse.

Kom ihåg att deadline är idag lördag kl. 15.00!

Målvakt: Johan Dahlin (MFF), 6,0Mkr, vald av 14,5%
Höll tredje nollan för säsongen senast när Malmö knappt släppte till en chans mot målglada IFK Göteborg. Lär vara ett MFF med offensivare balans hemma mot Kalmar, men Dahlin ligger bra till för en ny nolla.

Back: Kadir Hodzic (AFC), 4,6Mkr, vald av 7,5%
Det är långt kvar av säsongen, men nykomlingsmötet mellan AFC och Helsingborg erbjuder ett läge för båda klubbarna att ta en viktig trepoängare. Eskilstuna höll nollan båda mötena med HIF i Superettan ifjol, och i det ena satte Kadir Hodzic en frispark.

Back: Karol Mets (AIK), 6,3Mkr, vald av 12,8%
AIK har hittat tillbaka in på vinnarspåret. Daniel Sundgren har gjort mål eller assist tre matcher i rad, men den här gången riktar vi blickarna mot Karol Mets; den billigare och inte lika populäre av lagets två mittbackar.

Back: Eric Larsson (MFF), 6,4Mkr, vald av 7,6%
Det är lurigt med Malmö-backar just nu. Eric Larsson har fått kliva in som mittback, och till hemmamatchen mot Kalmar ser han ut som ett av de säkraste korten i försvaret då bland annat Rasmus Bengtsson är osäker till spel. Behrang Safari är billigare och vald av färre, men pallar han tre 90-minutare på en vecka? Larsson gör det definitivt.

Back: Carl Starfelt (GBG), 5,6Mkr, vald av 4,9%
Vem hade inför säsongen trott att IFK Göteborg skulle ha allsvenskans tätaste försvar på hemmaplan? Det är inte bara det att man bara släppt in ett mål på fyra hemmamatcher; man släpper knappt till målchanser i Göteborg. Nu gästar ett uppumpat Hammarby i omgång 10, men vågar ni lita på siffrorna så är stabile mittbacken Carl Starfelt ett utmärkt val.

Mittfältare: Sebastian Larsson (AIK), 8,9Mkr, vald av 7,2%
Efter en sval start på säsongen har Sebastian Larsson två raka matcher med målgivande framspelningar för AIK. Det lär bli utrymme för fler nyckelpassningar hemma mot Falkenberg.

Mittfältare: Anders Christiansen (MFF), 9,8Mkr, vald av 15,1%
Vissa kanske tyckte att Malmö såg ovanligt trubbiga ut borta mot IFK Göteborg? Det kanske hängde samman med att Anders Christiansen var avstängd. Den danske mittfältskreatören, som slagit flest nyckelpassningar i serien hittills, är tillbaka mot Kalmar.

Mittfältare: Anel Rashkaj (AFC), 5,4Mkr, vald av 0,9%
AFC Eskilstuna har det svårt offensivt i Adi Nalics frånvaro. Anel Rashkaj är bättre på defensiva bonuspoäng än offensiva instick, men det brukar alltid bli någon skapad målchans per match för lagkaptenen. Bottenmöte med Helsingborg, när ska man annars kliva fram?

Anfallare: Andri Runar Bjarnason (HIF), 6,8Mkr, vald av 1,3%
Högst motsägelsefullt i och med att AFC-backen Kadir Hodzic redan finns med i elvan, men scoutrapporten vill ändå lyfta Bjarnason i ett tidigt skede här. Skyttekung i Superettan ifjol, hanterar alla aspekter av spelet, stod för en jättefin assist senast.

Anfallare: Tarik Elyounoussi (AIK), 9,1Mkr, vald av 11,0%
Två mål två matcher i rad. Fem mål på de tre senaste. Ingen har saknat avstängda och skadade AIK-anfallare när Tarik Elyounoussi varit sylvass framför mål. Förra året hade anfallskollegan Henok Goitom en sensationellt lång period med mål eller assist i varje match, Elyounoussi kanske är på väg mot något liknande.

Anfallare: Mohamed Buya Turay (DIF), 9,6Mkr, vald av 21,6%
Byttes ut med en halvtimme kvar att spela när Djurgården tog en klar seger borta mot Falkenberg senast. Kommande motståndaren Elfsborg har släppt in tio mål på fyra bortamatcher. Bra läge för Buya Turay att noteras i målprotokollet igen efter tre raka matcher utan rassel.

Ta mig till Allsvenskan Fantasy!

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.

Olsson: ”Jag kan bli lite manisk ibland”

13 maj 2020
För fyra år sedan var Theodor Olsson tveksam till att ta sig an ett 16-årslag, idag är han assisterande tränare i IK Sirius. Och förklaringen kräver kanske en parallell till fiktiva karaktärer som Carrie Mathison och Sherlock Holmes. – Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent, konstaterar det 23-åriga stjärnskottet i en intervju med Unicoach.

Svensk Elitfotbolls protokoll med riktlinjer för Allsvenskan och Superettan

12 maj 2020
Svensk Elitfotboll har en gemensam önskan att Allsvenskan och Superettan ska starta den 14 juni. För att det över huvud taget ska vara möjligt krävs ett godkännande från Folkhälsomyndigheten.

Rönning: "Jag ville visa vad jag kunde"

12 maj 2020
Efter sin allsvenska debut och ytterligare sju matcher fick Tim Rönning blodad tand. Nu tar han sikte mot startplatsen mellan stolparna i IF Elfsborg.

Tiotalets skyttekungar i Allsvenskan

10 maj 2020
Mohamed Buya Turay blev 2010-talets sista skyttekung med sina 15 mål 2019. Minns du alla målkungar från de senaste tio åren?