Scoutrapporten GW#12

Sista omgången innan sommaruppehållet är här. Scoutrapporten bjuder på några så kallade säkra kort, men även ett gäng spelare som inte fått den stora massans förtroende under våren.

Kom ihåg att deadline för omgång 12 är idag lördag kl. 15.00!

Målvakt: Johan Dahlin (MFF), 6,0Mkr, vald av 17,4%
Johan Dahlin ligger bra till för säsongens sjätte hållna nolla när Malmö gästar ett skadedrabbat och formsvagt Helsingborg i Skånederbyt på söndag.

Back: Jacob Ericsson (FFF), 4,7Mkr, vald av 5,2%
Falkenbergs överlägset mest kreative spelare den här säsongen, sett till antalet skapade chanser, är vänsterbacken Jacob Ericsson. Kommande motståndaren Kalmar har haft svårt med målskyttet i år.

Back: Eric Larsson (MFF), 6,5Mkr, vald av 15,5%
Den här beskrivningen börjar gå på repeat, men med frågetecken för flera andra Malmö-backar riktar vi återigen blickarna mot Eric Larsson, högerbreddaren som blivit mittback, men som ändå kanske får chansen på sin ytterbacksplats igen när Andreas Vindheim lär vilas inför försäljningen.

Back: Carl Starfelt (GBG), 5,8Mkr, vald av 8,5%
Göteborg är säsongens defensivt bästa lag på hemmaplan så här långt. Gästande Örebro är småvassa på bortaplan, men Starfelts uppsida med defensiva bonuspoäng är stor.

Back: Lars Krogh Gerson (NOR), 6,0Mkr, vald av 3,9%
Man vet aldrig riktigt var på planen som Lars Krogh Gerson kommer dyka upp. Han ligger oväntat högt i nyckeplassningsstatistiken, och Norrköping väntas överlag kunna bortabesegra ett AFC som i torsdags torskade cupfinalen i Göteborg.

Mittfältare: Jonathan Levi (IFE), 7,8Mkr, vald av 5,0%
Jonathan Levis vår började starkt men skador har satt käppar i hjulet för poängproduktionen sista tiden. Elfsborg lär vara angelägna om att ta ned ett cup-euforiskt Häcken på hemmaplan, och Levi är fortfarande lagets mest intressanta mittfältare.

Mittfältare: Arnor Ingvi Traustason (MFF), 8,9Mkr, vald av 21,2%
Traustason hade ingen större lycka i Malmös två matcher i den senaste omgången. Därmed inte sagt att han var dålig, utan de underliggande kreativa siffrorna såg bra ut med bl.a. fem nyckelpassningar senast. Hans tur att skina nu?

Mittfältare: Charlie Colkett (ÖFK), 6,0Mkr, vald av 5,1%
Östersund måste reagera efter tre raka förluster och 2-10 i målskillnad. Så lämpligt då med ett Norrlandsdeby mot Giffarna, som saknar viktige mittfältaren David Batanero. Vill man gå på rena ÖFK-siffror är spelfördelare Charlie Colkett ett av de bästa valen inför matchen.

Anfallare: Jordan Larsson (NOR), 7,3Mkr, vald av 21,1%
Jordan Larsson är i storform. Han har nästan varit det hela våren, men uppvisningen borta mot Hammarby senast cementerade hans plats som ett av vårens utropstecken. Chans till mål för fjärde matchen i rad borta mot AFC.

Anfallare: Henok Goitom (AIK), 9,7Mkr, vald av 2,8%
Det är förstås Tarik Elyounoussi som alla snackar om inför AIK:s derby mot Hammarby. Norrmannen har trots allt gjort åtta mål på de fem senaste matcherna. Så därför riktar vi blickarna mot betydligt mindre populäre Henok Goitom. Alla vet om hans kvaliteter, och utöver assister tre matcher i rad så är det är smått kittlande att han ännu inte nätat i Allsvenskan i år.

Anfallare: Giorgi Kharaishvili (GBG), 8,4Mkr, vald av 5,3%
Kreatören Kharaishvili har bara blivit bättre och bättre ju längre våren lidit, även om han har långt ifrån samma hjältestatus som ifjol. Glider under radarn, men lär ha en avgörande position igen mot ÖSK.

Ta mig till Allsvenskan Fantasy!

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.

Olsson: ”Jag kan bli lite manisk ibland”

13 maj 2020
För fyra år sedan var Theodor Olsson tveksam till att ta sig an ett 16-årslag, idag är han assisterande tränare i IK Sirius. Och förklaringen kräver kanske en parallell till fiktiva karaktärer som Carrie Mathison och Sherlock Holmes. – Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent, konstaterar det 23-åriga stjärnskottet i en intervju med Unicoach.

Svensk Elitfotbolls protokoll med riktlinjer för Allsvenskan och Superettan

12 maj 2020
Svensk Elitfotboll har en gemensam önskan att Allsvenskan och Superettan ska starta den 14 juni. För att det över huvud taget ska vara möjligt krävs ett godkännande från Folkhälsomyndigheten.

Rönning: "Jag ville visa vad jag kunde"

12 maj 2020
Efter sin allsvenska debut och ytterligare sju matcher fick Tim Rönning blodad tand. Nu tar han sikte mot startplatsen mellan stolparna i IF Elfsborg.

Tiotalets skyttekungar i Allsvenskan

10 maj 2020
Mohamed Buya Turay blev 2010-talets sista skyttekung med sina 15 mål 2019. Minns du alla målkungar från de senaste tio åren?