Scoutrapporten GW#15

Flera svårlästa matcher väntar när säsongen når halvvägs i den 15:e omgången. Håll tillgodo med ett antal rekommendationer som vanligtvis kanske inte brukar ges utrymme här.

Kom ihåg att deadline är idag lördag kl. 15.00!

Målvakt: Lukas Jonsson (IKS), 4,5Mkr, vald av 5,7%
Sirius har bara släppt in fyra mål på sex bortamatcher i år, och har två raka hållna nollor när man gett sig ut på vägarna. Nu ska man till Olympia för att möta ett hemmasvalt Helsingborg som sålt sina två bästa anfallare.

Back: Kadir Hodzic (AFC), 4,5Mkr, vald av 6,3%
AFC:s kommande motståndare Kalmar har det både svårt med målskyttet och ett flertal spelare som inte är tillgängliga till lördagens match. Offensive vänsterbacken Hodzic kan ge fina poäng.

Back: Godswill Ekpolo (BKH), 6,4Mkr, vald av 3,0%
När Adam Andersson bänkats för mer defensivt skicklige Kari Arkivou vänder vi blickarna åt högerkanten och Godswill Ekpolo, som väntas vara gjuten i startelvan.

Back: Daniel Granli (AIK), 4,5Mkr, vald av 3,9%
Bänkades och föll i värde under våren men har fått spela efter uppehållet. En ordinarie AIK-back för 4,5Mkr tackar man inte nej till. Både Karlsson och Mets missar hemmamötet med Elfsborg men Gnaget kan hålla tätt ändå.

Back: Tim Björkström (IKS), 5,0Mkr, vald av 0,5%
Vilken Sirius-back ska man gå efter, då? Vanligtvis Jesper Arvidsson, men mannen med den vassa vänsterfoten är nyss tillbaka från skada och spelade, så att säga, bara 75 minuter sist. Tim Björkström är däremot given i mittförsvaret.

Mittfältare: Robin Östlind (FFF), 6,1Mkr, vald av 0,2%
Ännu en spelare som hittat formen efter uppehållet. Östlind har nätat i två raka matcher och när han är som bäst kan han även bidra med farliga framspelningar. Fullsatt hemmamöte med Blåvitt väntar.

Mittfältare: Gustav Jarl (AFC), 4,1Mkr, vald av 34,1%
Snarare än att tipsa om att värva AFC:s Gustav Jarl – han är redan vald av över en tredjedel av tränarna tack vare sitt låga pris – så är det här ett tips om att sätta in den offensive mittfältaren/anfallaren i startelvan. 

Mittfältare: Alexander Kacaniklic (HAM), 8,3Mkr, vald av 4,8%
Det är egentligen under vår värdighet att tipsa om en spelare som gjorde hattrick förra matchen, men de tre målen kom dessutom efter en lovande insats i omstarten. Kacaniklic är het nu, och Bajen möter ett iskallt Sundsvall på bortaplan.

Anfallare: Nikola Djurdjic (HAM), 10,0Mkr, vald av 7,7%
Även Djurdjic gjorde det riktigt bra i senaste 6-2-segern mot Falkenberg, och då anfallskollegan Kjartanssons avtal med laget snart går ut rekommenderar vi den rutinerade serben. Ett plus för Bajen-spelare är att man inte behöver tänka på europaspelsrotation.

Anfallare: Kolbeinn Sigthorsson (AIK), 9,3Mkr, vald av 0,1%
Europaspelsrotation-teori: Sigthorsson bänkades borta mot Ararat-Armenia, alltså borde han starta hemma mot Elfsborg. Islänningen väntar fortfarande på första AIK-målet men har stora kvaliteter i sig och är vald av typ ingen.

Anfallare: Lasse Vibe (GBG), 8,3Mkr, vald av 1,2%
Vibe är mer än tio gånger så populär som Sigthorsson på spelet, men är fortfarande bara vald av drygt 1% av tränarna. Avstängd senast och redo att hemsöka Falkenberg-försvarare nu.

Ta mig till Allsvenskan Fantasy!

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.

Olsson: ”Jag kan bli lite manisk ibland”

13 maj 2020
För fyra år sedan var Theodor Olsson tveksam till att ta sig an ett 16-årslag, idag är han assisterande tränare i IK Sirius. Och förklaringen kräver kanske en parallell till fiktiva karaktärer som Carrie Mathison och Sherlock Holmes. – Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent, konstaterar det 23-åriga stjärnskottet i en intervju med Unicoach.

Svensk Elitfotbolls protokoll med riktlinjer för Allsvenskan och Superettan

12 maj 2020
Svensk Elitfotboll har en gemensam önskan att Allsvenskan och Superettan ska starta den 14 juni. För att det över huvud taget ska vara möjligt krävs ett godkännande från Folkhälsomyndigheten.

Rönning: "Jag ville visa vad jag kunde"

12 maj 2020
Efter sin allsvenska debut och ytterligare sju matcher fick Tim Rönning blodad tand. Nu tar han sikte mot startplatsen mellan stolparna i IF Elfsborg.