Vårsäsongens bästa elva

Det är uppehåll efter en intensiv Fantasy-vår. Det är tid för begrundanden, sammanfattningar – och framför allt är det kul att göra detta utan en omedelbar ny deadline som hägrar. Ta tid på er att i lugn och ro kika på den allra bästa elvan från de tolv första omgångarna av Allsvenskan Fantasy.

Målvakt: Peter Abrahamsson (BKH), 6,2Mkr: 64 poäng
Vald av 14,9%
Liksom förra året är Häcken-målvakten Peter Abrahamsson med i toppen bland burväktarna. Noteras bland annat för fem hållna nollor och en straffräddning på de första tolv omgångarna. En poäng före Johan Dahlin, som dock har en match mer spelad.

Back: Daniel Sundgren (AIK), 7,2Mkr: 74 poäng
Vald av 38,8%

Nu är han klar för Aris i Grekland, men lämnar inte förrän i mitten av juli. Kommer Daniel Sundgren att spela mer för AIK? Det återstår att se. Vi kan konstatera att han är en av de allra bästa Fantasy-spelarna med sina hållna nollor, assister och slagna straffar.

Back: Adam Andersson (BKH), 6,5Mkr: 59 poäng
Vald av 22,3%

En fantastisk match mot AFC I omgång sex, där Adam Andersson slog till med två mål och en hållen nolla, propellerade Häckens ytterback till Allsvenskan Fantasys gräddhylla 2019.

Back: Per Karlsson (AIK), 6,6Mkr: 59 poäng
Vald av 25,7%

Som vanligt varken mål eller assist från AIK:s backgeneral Per Karlsson, men hans defensiva insatser genererar ofta bonuspoäng. Varit så bra i AIK att han nyligen togs ut i svenska landslaget.

Mittfältare: Muamer Tankovic (HAM), 9,1Mkr: 81 poäng
Vald av 43,9%

Vi bugar oss för Muamer Tankovic! Följt upp en fin fjolårssäsong med att vara en av ligans allra bästa spelare i år. Kom igång ordentligt under andra halvan av våren och noteras i dagsläget för sex mål och fyra assister på tolv matcher. Poängbäst av alla så här långt.

Mittfältare: Sören Rieks (MFF), 9,8Mkr: 69 poäng
Vald av 22,1%

Sören Rieks fortsätter på sin vänsterkantsposition i Malmö, och han gör det väldigt bra. Giftig när han kommer in i straffområdet och en av de mest pålitliga offensiva spelarna i ett Malmö där man annars har svårt att veta vilka som roteras ut från match till match.

Mittfältare: Anders Christiansen (MFF), 9,9Mkr: 69 poäng
Vald av 21,4%

En annan pålitlig dansk i Malmö är Anders Christiansen, som står på samma poäng per match-snitt som Rieks. Fullständigt överlägsen i Allsvenskan när det kommer till framspelningar som leder till avslut med 39 nyckelpassningar, tvåan ligger på 24.

Mittfältare: Jonathan Ring (DIF), 7,9Mkr: 65 poäng
Vald av 15,2%

Djurgården-yttern Jonathan Ring började vårsäsongen som framspelare och avslutade som målskytt. Totalt klockar han in på fyra assist och fyra mål. Adderar defensiva bonuspoäng här och där till totalsumman.

Mittfältare: Filip Rogic (ÖSK), 8,0Mkr: 61 poäng
Vald av 4,7%

Ett av de klart största fynden hittills den här säsongen ser ut att vara Örebros mittfältare Filip Rogic. Vald av knappt 5% av tränarna men prickat formen ordentligt under våren. En match med två mål och en med två assist hjälper honom till toppen.

Anfallare: Tarik Elyounoussi (AIK), 9,3Mkr: 69 poäng
Vald av 21,2%

Ett mål på de sex första omgångarna, sen åtta mål på fem matcher. Norske landslagsmannen Tarik Elyounoussi har helt enkelt stått för säsongens mest imponerande formtopp.

Anfallare: Alexander Jeremejeff (BKH), 9,7Mkr: 60 poäng
Vald av 24,1%

Precis som Elyounoussi så dröjde det några omgångar innan Alexander Jeremejeff kom igång med poängproduktionen. Anonym i vårsäsongens sista match men hade innan det mål eller assist i sex raka framträdanden.

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.

Olsson: ”Jag kan bli lite manisk ibland”

13 maj 2020
För fyra år sedan var Theodor Olsson tveksam till att ta sig an ett 16-årslag, idag är han assisterande tränare i IK Sirius. Och förklaringen kräver kanske en parallell till fiktiva karaktärer som Carrie Mathison och Sherlock Holmes. – Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent, konstaterar det 23-åriga stjärnskottet i en intervju med Unicoach.

Svensk Elitfotbolls protokoll med riktlinjer för Allsvenskan och Superettan

12 maj 2020
Svensk Elitfotboll har en gemensam önskan att Allsvenskan och Superettan ska starta den 14 juni. För att det över huvud taget ska vara möjligt krävs ett godkännande från Folkhälsomyndigheten.

Rönning: "Jag ville visa vad jag kunde"

12 maj 2020
Efter sin allsvenska debut och ytterligare sju matcher fick Tim Rönning blodad tand. Nu tar han sikte mot startplatsen mellan stolparna i IF Elfsborg.

Tiotalets skyttekungar i Allsvenskan

10 maj 2020
Mohamed Buya Turay blev 2010-talets sista skyttekung med sina 15 mål 2019. Minns du alla målkungar från de senaste tio åren?