AIK cupvann mot Jönköpings Södra

16 februari, 2019 kl 17:53 Fem allsvenska lag startade sin tävlingssäsong på lördagen. Samtliga tog poäng när Svenska Cupens gruppspel inleddes.

Efter en lång försäsong med träningsläger och -matcher drog tävlingsspelet idag äntligen igång för flera allsvenska klubbar. För fjolårets mästare, AIK, startade säsongen i dur inför 9995 åskådare på Nationalarenan.

Efter 14 minuters spel slarvade gästernas försvar och målvakten Frank Pettersson fällde en anfallande AIK:are. Straff dömdes och från elva meter gjorde Daniel Sundgren 1-0. Hemmalaget fortsatte dominera matchbilden och skapade de flesta bra målchanserna. Men några fler mål blev det inte.

I Göteborg hade Mervan Celik stor show när BK Häcken krossade IK Brage med 6-1. Fyra mål blev det för Celik som bland annat stod för tre mål inom loppet av 17 minuter. De två övriga Häckenmålen gjorde Erik Friberg och, givetvis, Paulinho.

IK Sirius reste till Karlstad för sin första gruppspelsmatch i Cupen. Med snöklädda grönområden som omgivning lyckades Uppsalalaget vinna med 2-0. Det första målet gjordes av Jonas Lindberg efter 22 minuters spel. Tio minuter in i den andra halvleken slarvade hemmaförsvaret och Lindberg fick fri väg till att raka in sitt andra för eftermiddagen. En sen reducering från hemmalaget påverkade inte poängfördelningen. 2-1 till Sirius och tre poäng att ta med hem till Uppsala

I samma grupp som IK Sirius och Karlstad BK spelar Östersunds FK och Halmstads BK. Idag möttes de båda lagen på Jämtkraft Arena. ÖFK dominerade spelbilden, men lyckades inte få hål på HBK:s målvakt. Matchen slutade 0-0.

På Behrn Arena tog Örebro SK emot GAIS. Det tog en kvart innan Daniel Björkquist stötte in 1-0, framspelad av Jake Larsson. Örebro dominerade spelbilden och med 20 minuter kvar utökade Johan Bertilsson ledningen. GAIS reducerade med drygt tio minuter kvar, men närmre än så kom aldrig göteborgarna.

FOTO: Bildbyrån

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Allsvenskan och Superettan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.