Nyheter

Chevron
Akademin ”en stolthet för Falkenberg”

Akademin ”en stolthet för Falkenberg”

”Lilla” Falkenbergs FF är inne på sitt 18:e raka år som medlem i den svenska elitfotbollsfamiljen. Och klubben har också fått det erkännande man förtjänar.
– Många andra klubbar i Sverige ser med respekt på oss för det vi lyckats göra med små medel, konstaterar sport- och akademichefen Håkan Nilsson för unicoach.se.

Året var 2003 då Falkenbergs FF – via fler gjorda bortamål än motståndaren FC Trollhättan i kvalet till Superettan – tog klivet in i fotbollens finrum. Där har man sedan blivit kvar, och mer därtill: fyra av säsongerna har tillbringats i Allsvenskan, årets medverkan blir den femte totalt.

Håkan Nilsson har inte varit med under hela resan, men knappast långt därifrån. 2006 blev han sportchef på deltid, vid sidan av sitt jobb som fabrikschef på ett lokalt företag inom byggnadsindustrin. Tillsammans med Mårten Lundkvist satte han bollen i rullning, och sedan dess har det hänt “gigantiskt mycket”.
– Jag kom till en klubb som varje år kämpade med mer eller mindre näbbar och klor för att klara sig kvar i Superettan, och vi hade en akademiverksamhet som inte var så värst aktiv, eller hur man nu ska uttrycka sig. De flesta unga talangerna i Falkenbergsområdet såg det som betydligt mer intressant att åka fyra mil ner till Halmstad för att träna och spela där, minns Nilsson.

Lundkvist blev föreningens förste heltidsanställde tränare någonsin, ansvarig för ungdomssidan, och uppdraget var tydligt: att bli bättre på att utveckla egna spelare och marknadsföra sig som ett fullvärdigt alternativ i det halländska fotbollsbälte som framförallt även innefattar Halmstads BK och Varbergs BoIS.

Är den geografiska närheten mellan dessa tre klubbar både på gott och ont?
– Pratar man om unga spelares möjlighet att utvecklas så får man enbart se det som gott. Det finns ju tre klubbar inom loppet av maximalt en timmes resande och där du kan få chansen att bli en elitspelare om du är tillräckligt bra. Sedan försöker vi att undvika att konkurrera med varandra så långt det går, säger Håkan Nilsson.

Det har bevisligen gått bra med tanke på att samtliga föreningar lyckats få fram spelare som nått den egna seniortruppen, samtidigt som vissa tagit sig ännu längre än så. 
– Vi känner förstås en jättestolthet över att ha egna killar i vårt eget A-lag, men också över att ha en Niclas Eliasson i Bristol City, Astrit Ajdarevic och Erik Berg i Djurgården, en Jesper Karlsson i Elfsborg, en Gustaf Nilsson i Häcken. När de kommer hem och hälsar på oss så gör de det med värme. Det är en stolthet för lilla Falkenberg att ha varit med en bit på resan och utbildat dessa spelare, samt tjänat en del pengar på det också.

falkenberg-johansson

Vad är det som Falkenbergs FF gör rätt för att kunna få fram den här typen av spelare?
– Jag tror att vi har en bra miljö här, med bra förutsättningar. Vi börjar bli lite trångbodda vad gäller träningsytor, men vi har hela tiden haft närheten. Nästan alla lag tränar på planerna jämte varandra, och vi drar nytta av att vara en liten förening genom att jag som sport- och akademichef träffar samtliga ungdomstränare mer eller mindre varje vecka. Inte i form av planerade möten, utan spontant ute på planen eller när de kommer in hit, säger Nilsson och fortsätter:
– Vi försöker fortfarande att vara den här lilla klubben i ett stort sammanhang. Jag tror att det är en framgångsfaktor för oss. Plus att ha duktiga tränare givetvis, och kontinuitet. Jag har varit heltidsanställd här sedan 2014, Mårten Lundkvist är kvar, vi har en klubbchef som spelat fotboll för oss i Superettan och en CSR-ansvarig som gjort 617 matcher. Vi kan rakryggat säga att vi gör saker som ska bli bäst för Falkenbergs FF som förening.

Målsättningen är att hälften av spelarna i A-truppen ska ha gått genom den egna akademin, och idag är man bara någon enstaka procent ifrån den siffran. Till i år har fem yngre förmågor flyttats upp permanent: Lorik AdemiRasmus FridolfCarl MartinssonMohammad Ahmadi samt Gabriel Johansson.

Det enda möjliga orosmolnet på horisonten är att inget av akademilagen spelar i den högsta serien.
– Fråga mig inte varför, men vi har ganska få spelare i åldersgrupperna 01, 02 och 03, vilket innebär att det tyvärr blir lite sämre kvalité. Det lider vi lite av nu, att vi är för långt ner i seriesystemet på akademisidan. Men vi är inte tillräckligt bra helt enkelt, konstaterar Håkan Nilsson, som samtidigt menar att det ser betydligt bättre ut i ålderskategorierna 04 och 05.

Coronavirusets ekonomiska konsekvenser har slagit hårt mot många fotbollsklubbar. Hur påverkar det er akademiverksamhet?
– Under de här åren i Allsvenskan så har vi ramlat ur någon gång, vilket inneburit betydligt sämre ekonomiska förutsättningar. När det har hänt så har vi ändå inte gjort något avkall på att utveckla vår akademi. Vi har en styrelse som är förstående och som inser att om du börja plocka alltför mycket resurser från den, så faller det övriga på sikt.

Trots frågetecknen på coronafronten fortsätter allt, ja, inte som vanligt men närapå. Och Falkenbergs FF har som sagt hittat en väg framåt som får konkurrenterna att snegla nyfiket från sidan.
– Jag tror att vi hyser en stor respekt bland flera andra klubbar för det sätt som vi jobbat på och lyckats nå framgång, säger Håkan Nilsson nöjt.

Foto: bildbyrån