Nyheter

Chevron
Arvid Falk: ”Fotbollen är så jävla viktig”

Arvid Falk: ”Fotbollen är så jävla viktig”

I väntan på att Allsvenskan 2020 ska sparka igång har supportrarna fått sysselsätta sig med annat än att heja fram sina lag från läktaren. I Malmö har Arvid Falk, MFF Supports nya ordförande, fått en omtumlande start på sitt nya uppdrag.

Med en uppskjuten säsongsstart går de svenska fotbollssupportrarna i väntans tider. I brist på matcher i kvällssol, tifon och supportersånger har supporterklubbarna runt om i landet fått fokusera på annat. Arvid Falk tog över som ordförande i Malmö FF:s supportergrupp, MFF Support, så sent som i februari.

– Det har varit en väldigt speciell start. Redan min andra vecka som ordförande hade vi vår största bortafölje-match sedan 1979, över 4000 supportrar reste till Wolfsburg. Och så den här situationen efteråt. Det har varit lite omskakande och svårt att greppa. Men nu är det fullt fokus framåt och det känns bra, säger Falk.

Arvid Falk har varit MFF-supporter sedan 1993 och vet hur mycket fotbollen och supporterskapet betyder för folk runt om i landet. Något han ännu tydligare förstått under det ofrivilliga uppehållet som pågår.

– I vanliga fall när saker i livet är jobbiga så har fotbollen varit det som hållit mig igång. Att den är borta känns hemskt. Jag tror väldigt många med mig känner att det är nu fotbollen hade behövts som mest. Fotbollen är så jävla viktig och den är ett viktigt sätt för folk att träffas. Jag är lyckligt lottad som har ett stort socialt liv både på och utanför läktaren. Men jag tror väldigt många människor kanske har fotbollen som sin enda sociala mötesplats. Många människor bygger sin psykiska hälsa kring att ha fotbollen och supporterskapet. Så det här uppehållet har gjort det ännu tydligare för mig att fotbollen är oerhört viktig, säger han.

Hur jobbar ni i MFF Support nu när det inte spelas några matcher?

– Jag tror att det är viktigt att visa att MFF Support är någonting även utanför läktaren. Just nu ser vi över och funderar på hur vi kan ta vårt samhällsansvar, även om vi inte kan stå på läktaren och supporta laget som vi hejar på. Det har gett mig väldigt mycket energi. På något sätt att bidra. Vi hade möte med klubben häromdagen och de har överlåtit en lokal till oss och nu ser vi över att saker att kunna göra tillsammans med Malmö Stad.

Vad pratar ni mer med klubben om?

– När det inte spelas fotboll så pratar man om annat och diskussionen vi har är bra. Vi hade också ett öppet snack där det bollades upp olika scenarier. Vad händer om vi spelar utan publik, vad händer om vi spelar inför 25% fyllda läktare – och så vidare. Det är exakt samma i en fotbollsförening som på ett företag just nu. Det är uppsägningar och permitteringar och andra frågor som behöver pratas om än de man i normala fall lyfter. Jag tycker MFF tagit ett positivt samhällsansvar och att de tar alla frågor på allvar när vi pratar med dem. Och allt mynnar ut i hur vi gemensamt kan ta ansvar.

Kommunikationen med andra supporterklubbar, hur ser den ut?

– Jag har varit lite disconnectad, men andra i gruppen har haft ett öra åt det hållet. Jag kom igång precis när det här hände, men jag kommer engagera mig mer där när ett beslut kommer och saker återgår till något mer ”normalt”. Eftersom upptaktsträffen blev inställd har jag inte träffat alla och inte kunnat skapa de relationer jag vill. Nu har det blivit digitalt och det är ju inte riktigt lika starkt. Men absolut, det finns en tydlig samarbetsvilja.

Hur viktigt är det att fotbollen kommer igång?

– Vi är alla överens om att fotbollen är det vi i vanliga fall tycker är det viktigaste. Men det känns att se det som så viktigt att den ska få något fripass när folk riskerar att smittas och dö. Det blir problematiskt och jag är emot att fotbollen ska kunna målas ut som en skurk. För mig är fotbollen en positiv kraft, en helande kraft. Det handlar om gemenskap och varken jag eller MFF Support tycker att man ska stressa igång någonting om det finns risker med det.

FOTO: Bildbyrån