Båda fjolårsfinalisterna segrade i premiären

Fjolårets finallag vann sina första matcher i Svenska Cupens gruppspel. Djurgården besegrade IK Frej Täby och Malmö FF tog, till slut, tre poäng mot Degerfors IF i Lund.

Malmö FF bjöd in till cuppremiär på Klostergårdens IP i Lund. Men till en början såg det ut som att klubben glömt bjuda in sina egna spelare. Gästande Superettanlaget Degerfors skapade flera fina chanser och utan en storspelande Johan Dahlin i hemmamålet hade bruksklubben haft ledningen med flera mål.

Som en blixt från klar himmel tog istället hemmalaget ledningen. Romain Gall satte fart på vänsterkanten och hittade in med bollen till en helt fristående Marcus Antonsson. Från ett par meter hade anfallaren inga problem att hitta målet. Men glädjen blev kortvarig. En djupledsboll nickrensades bort av Johan Dahlin, men inte bättre att den tog på egen försvarare och friställde Rasmus Alm som kunde placera in kvitteringen i öppet mål.

De drygt 2200 åskådarna på Klostergården var missnöjda med hemmalagets spel, men det blev något bättre i den andra halvleken. Med 20 minuter kvar nådde nyinbytte Anders Christiansen in med bollen till sin landsman Lasse Nielsen. Nielsen kunde utan problem skalla in ledningsmålet. Klart trodde det flesta, men Degerfors ville annat. Tolv minuter från slutsignal löpte sig Kevin Wright fram längs vänsterkanten och in i straffområdet. Väl där fälldes han av Anel Ahmedhodzic och gästerna fick straffspark. Nikola Ladan var säker från elva meter och kvitterade. Men till slut var det hemmalaget som fick sista ordet. Romain Gall klippte till från distans och säkrade tre poäng för de himmelsblå med nio minuter kvar.

I samma grupp, grupp 3, åkte den allsvenska nykomlingen Falkenbergs FF på en smäll när Östers IF gästade västkusten. Gästerna vann med 2-1 efter att FFF haft möjligheten att kvittera på straff.

Under det stängda taket på Tele 2 Arena spelade fjolårsvinnarna, Djurgårdens IF, årets första gruppspelsmatch när IK Frej Täby gästade. Hemmalaget inledde matchen bäst trots att man saknade flera av sina nyförvärv och viktiga spelare. Efter flera bra chanser kom ledningsmålet efter 35 minuters spel. Kevin Walker tryckte till från distans och bollen satt fint i hörnet.

Den andra halvleken började på ett liknande sätt. Men den här gången kom målet nästan direkt. Bara fem minuter efter att publiken kommit tillbaka från kioskerna och domaren blåst igång satte Aslak Witry in 2-0 på en retur.

IK Frej reducerade med en halvtimme kvar, men kom aldrig närmre än så. Tre poäng för Djurgården som ska försöka försvara sin titel.

I grupp 7, tillsammans med Djurgården och IK Frej, spelar IF Elfsborg och Hässleholms IF. De båda sistnämnda möttes idag i Hässleholm och det var boråsarna som var starkast. Hemmalaget tog ledningen med 1-0, men Elfsborg kvitterade genom Joakim Nilsson innan halvleken var slut. I den andra halvleken gjorde Stefan Ishizaki 2-1 direkt. Med elva minuter kvar dribblade Ishizaki igenom och gjorde sitt andra mål. Av bara farten kunde Per Frick och Samuel Holmén öka på ledningen och fastställa slutresultatet till 5-1.

IFK Göteborg reste till Nyköping för möte med Nyköpings BIS. Rasmus Wikström gjorde 1-0 för göteborgarna efter 24 minuter och med fem minuter kvar av matchen avgjorde Sebastian Ohlsson med sitt 2-0–mål. Nu laddar göteborgarna om för derbyt mot GAIS den 25 februari.

För AFC Eskilstuna blev det en smakstart av Svenska Cupen-gruppspelet. 4-0 mot division 1-laget Assyriska Turabdin innebär tre viktiga poäng i jakten på slutspelsplats. Målen för eskilstunalaget gjordes av Samuel Nnamani, Gustav Jarl, Felix Michel och Kristina Miljevic.

Det sista allsvenska laget som var i farten idag, IFK Norrköping, tog ledningen efter en dryg halvtimmas spel i mötet med IFK Värnamo. Kalle Holmberg var säker från elva meter och gjorde 1-0 från straffpunkten. Peking dominerade matchen och skapade flera fina lägen, men 1-0 stod sig halvleken ut. I den andra fortsatte Norrköping framåt. Jordan Larsson kom oerhört nära att göra 2-0 efter en timma, men hans avslut studsade i insidan av stolpen och ut. Minuter senare fick Simon Thern ett friläge efter slarv i Värnamos försvar. Mittfältarens avslut gick dock en bit över ribban. Till slut kom 2-0. Kalle Holmberg hittade fram med en passning till Jordan Larsson som enkelt kunde styra in bollen från nära håll.

Med 15 minuter kvar reducerade Paulo Marcelo efter ett fint anfall av Värnamo. Men glädjen och spänningen blev kortvarig. Stad Haksabanovic hittade in med ett inspel till Kalle Holmberg som, på volley, tryckte in 3-1 för IFK Norrköping.

Resultatet stod sig tiden ut och Peking fick en fin start av Svenska Cupens gruppspel.