Fysisk upptaktsträff sparkade igång säsongen

29 mars, 2023 kl 12:53 Den traditionsenliga upptaktsträffen för Allsvenskan genomfördes i Stockholm. Runt 250 personer, varav cirka 120 sportjournalister, deltog i arrangemanget för att snacka upp säsongen 2023.

Senast ändrad: 30 mars 2023

Behovet att träffas var stort. Det var första gången sedan 2019 som upptaktsträffen genomfördes i fysisk form igen.

– Det är ett jättesug, det märker vi. Det är många som kommer hit och vill träffar tränare och spelare och som gör intervjuer, säger Kaveh Sarvari, Evenemangs- och privatmarknadsansvarig på Svensk Elitfotboll och ansvarig för upptaktsträffarna.

De drygt 250 gästerna välkomnades av Svensk Elitfotbolls ordförande Simon Åström och Generalsekreterare Mats Enquist. Sedan tog paneldiskussioner över – ett nytt koncept i det här sammanhanget.

– Vi har gått ifrån det klassiska scenprogrammet som vi alltid haft. Vi har lärt oss mycket från pandemin och har inför i år lyssnat på media, och frågat vad de skulle vilja ha. Då landade vi i det här. Det rullar på bra och det funkar, menar Kaveh Sarvari.

Totalt genomfördes tre olika paneldiskussioner. En som behandlade transfers, en domar- och regelpanel, samt en tränar- och taktikpanel. Warner Bros. Discoverys Karin Frick modererade skickligt deltagarna som bland annat bestod av förbundskapten Janne Andersson, Svensk Elitfotbolls sportchef Svante Samuelsson och sportjournalisten Olof Lundh.

På förmiddagen presenterades medias tips för säsongen, samt Unibets odds. Där var Djurgården favoriter att ta hem SM-guldet, följda av BK Häcken, Malmö FF och Hammarby.

Precis innan lunch fotograferades först huvudtränarna i sin förenings matchtröja och sedan gjordes samma sak med lagkaptenerna.

Efter lunch genomfördes den så kallade klubbmässan där varje huvudtränare och lagkapten intervjuades av media i sin klubbmonter. Totalt hade 440 intervjuer bokats in i rullschemat för upptakten, allt från skriven media till radio, tv, webb-tv och poddar.

– Upptaktsträffen verkar vara större än någonsin. Det är mycket folk på plats och alla är på gott humör och alla spända inför säsongen. Det har varit så tråkigt när det varit digitalt under pandemin. Nu får man komma hit och träffa alla och känna på stämningen, det gör mycket, säger Linus Petersson från Expressen.

Bland gästerna på upptaktsträffen fanns representanter från spanska LaLiga och den isländska ligan, som båda var på plats för att studera och ta lärdom hur vi i Sverige snackar upp säsongen.

– Det var ett intressant och inspirerade event som jag är väldigt glad att jag fick medverka på. En professionell liga kan inte göra en bättre kick off än att på det här sättet samla media, klubbar, lagkaptener, tränare, personal och partners, säger Juan Fuentes från LaLiga.

Se hela upptaktsträffen här i efterhand.

Malmö FF vann stort hemma mot Degerfors

5 jun 2023
Malmö FF kunde besegra Degerfors IF med hela 5–0. Samtidigt lyckades BK Häcken bortavinna i Varberg.

Delad pott mellan AIK och Kalmar FF

4 jun 2023
Söndagen inleddes med två oavgjorda matcher mellan AIK och Kalmar FF, respektive Bajen och Halmstads BK.

Ståhl cykelsparkade segern till Mjällby

3 jun 2023
Adam Ståhl gjorde matchens enda mål när Mjällby AIF vann borta mot IFK Göteborg.

Nominerade till Månadens Spelare i maj

2 jun 2023
IF Elfsborg och BK Häcken har med två spelare var medan Kalmar FF:s Mileta Rajovic fullbordar de fem nominerade till Månadens Spelare i Allsvenskan i maj.

De kan bli Månadens Tränare i maj

2 jun 2023
Jimmy Thelin, Per-Mathias Högmo samt Olof Mellberg och Andreas Engelmark är nominerade när Månadens Tränare i maj ska utses.

Tremålsseger för BK Häcken i derbyt

29 maj 2023
BK Häcken vann klart hemma mot IFK Göteborg. Samtidigt bortavann IFK Värnamo mot Hammarby – och Degerfors IF och Varbergs BoIS delade på poängen.

Kalmar FF vände sent mot IFK Norrköping

28 maj 2023
Tack vare två sena mål kunde Kalmar FF gå segrande ur söndagens hemmamöte med IFK Norrköping.

Sena mål gav andra raka bortasegern för HBK

27 maj 2023
Halmstads BK tog sin andra raka bortaseger i Allsvenskan efter att två sena mål av Kazper Karlsson och Viktor Granath avgjort matchen mot Mjällby AIF.

Fyra mål och delad pott på Stora Valla

25 maj 2023
Markus Karlsson nätade i sin allsvenska debut för Hammarby när laget spelade 2–2 borta mot Degerfors IF.

Avsparkstider fastställda för omgång 16-26

25 maj 2023
Matcherna i omgång 16-26 av Allsvenskan är fastställda med datum och avsparkstid. De avslutande omgångarna fastställs efter sommaren.

Djurgården fortsatt obesegrade på hemmaplan 

25 maj 2023
Djurgården fortsatte sin hemmasegersvit på Tele2 Arena när man besegrade regerande mästarna Häcken med 1-0.

Elfsborg vände underläge – upp som tabelltvåa

22 maj 2023
På Platinumcars Arena vände gästande Elfsborg underläge till vinst med 2-1 och gick därmed upp till tabellens andraplats. I smålandsderbyt mellan Värnamo och Kalmar var det även här bortalaget som drog det längsta strået och Kalmar FF åkte från Finnvedsvallen med tre poäng.