Djurgården till kvartsfinal – tog tredje raka segern

Djurgården, Halmstads BK och GAIS är klara för kvartsfinal i Svenska Cupen efter att ha säkrat gruppsegrar på varsina håll under söndagen.

Djurgården och IF Elfsborg möttes i gruppfinal på Tele2 Arena under söndagseftermiddagen. Elfsborg hade behövt vinna för att gå om i toppen, men de regerande cupmästarna Djurgården vann en svängig match med 3-2 och säkrade därmed en kvartsfinalplats.

Djurgården fick straff redan i den nionde minuten, men den vanligtvis säkre Kevin Walker drog avslutet i ribban och ut. Minuten senare brände Jonathan Levi öppet mål för Elfsborg, men gästerna tog ledningen ytterligare en minut senare då Pawel Cibickis låga skott gick via Aslak Witry in i mål.

Även inledningen på den andra halvleken blev händelserik då Djurgården kvitterade genom ett välplacerat skott av Jesper Karlström på en hörnvariant. Hemmalaget hade sedan vänt på steken då Haris Radetinac slog in 2-1 på retur efter att Marcus Danielson nickat i stolpen.

Dramatiken var långt ifrån över då ett segerjagande Elfsborg fick in 2-2 bara två minuter senare då Levi vann bollen högt och serverade Cibicki som på andra försöket fick in kvitteringen. Men närmare än så kom inte gästerna.

Hos Djurgården debuterade Astrit Ajdareivc, och mittfältaren visade upp sin fina vänsterfot då han serverade Dzenis Kozica som stötte in spiken i kistan fram till 3-2 på stopptid.

I samma grupp var både IK Frej Täby och Hässleholms IF avhängda, men det hindrade inte Frej Täby från att stå för gruppspelets hittills största seger.

Superettan-laget vann nämligen med hela 7-0 efter bland annat ett hattrick av Luca Gerbino Polo och två mål av nyförvärvet Moustafa Zeidan.

halmstad-karim-lag

I grupp 6 tog sig Halmstads BK vidare som vinnare efter att man kryssat hemma mot Karlstad BK. Nye Sadat Karim gav HBK ledningen i slutet av den första halvleken då han satte sin egen retur från nära håll.

Victor Edvardsen återställde likaläget för gästerna då han slog in 1-1 vid första stolpen på ett högerinlägg i den 56:e minuten. Division 1-laget Karlstad hade behövt vinna för att gå vidare från gruppen men Halmstad höll undan på Sekdalaheds IP och är därmed klart för kvartsfinal.

IK Sirius hade chansen att gå om i toppen av samma grupp men föll med klara 3-0 borta mot redan avhängda Östersunds FK.

På Jämtkraft Arena presrenterade sig Ravel Morrison för sin nya hemmapublik genom att skjuta in 1-0 på volley i den första halvleken, innan han serverade Dino Islamovic till 2-0 i inledningen av den andra. Islamovic blev sedan tvåmålsskytt då han på egen hand drev in bollen i Sirius straffområde och placerade in 3-0 lågt i slutminuterna.

Både Örebro SK och IFK Göteborg hade chansen att ta förstaplatsen i grupp 8, men spelade bort varandra med en underhållande 3-3-match på Behrn Arena, samtidigt som GAIS vann mot Nyköpings BIS.

orebro-ifk-goteborg-soder

Örebro tog ledningen i det helallsvenska mötet då Viktor Prodell med en välslagen straff satte första målet i den 28:e minuten. Men bara ett par minuter efter det var IFK tillbaka i matchen då Amin Affanes långskott efter hörna styrdes i eget mål av 1-0-skytten Prodell.

ÖSK gick sedan ifrån till en 3-1-ledning innan halvtidsvilan. Johan Bertilsson snappade upp en retur i straffområdet och placerade lågt in 2-1 innan Daniel Björnquist utnyttjade ett misstag i bortaförsvaret och nickade in trean.

Göteborg kom tillbaka i den andra halvleken och en soloprestation av Victor Wernersson minskade gapet till 3-2. Patrik Karlsson Lagemyr visade sedan upp sin speciella kombination av kyla och teknik då han tunnlade en motståndare i straffområdet innan han bredsidade in kvitteringen i den 86:e minuten.

Det oavgjorda resultatet i sig gladde dock ingen i Örebro då GAIS i Göteborg samtidigt vann dagens svängigaste tillställning hemma mot Nyköping. Efter att Karl Bohm gett GAIS ledningen med ett långskott vände Bissarna till 3-1 genom mål av Marcus Burman, Jason Romero och unge Alexander Alp.

Men GAIS svarade med ytterligare en tremålsvändning i matchen. Edin Hamidovic reducerade från straffpunkten innan Nikola Asceric kvitterade till 3-3. När sedan Hamidovic satte 4-3 med ett direktskott och Nyköping åkte på en utvisning kunde GAIS säkrade tre poäng och därmed även gruppspelssegern.