Falkenbergs FF och Västerås SK öppnade upp för publik

2 november, 2020 kl 12:55 Från och med den 1 november 2020 så kan elitfotbollsklubbar i regioner utan speciella restriktioner välkomna publik tillbaka till sin arena. Falkenbergs FF i Allsvenskan och Västerås SK i Superettan blev först att ta emot publik på sina arenor.

14 av 32 klubbar kan i dagsläget välkomna publiken tillbaka. Söndag den 1 november blev Falkenbergs FF i Allsvenskan och Västerås SK i Superettan först med att välkomna publik tillbaka under säsongen 2020 – i båda fallen maximalt tillåtna 300 åskådare.

– Det var fantastiskt att få släppa in publik igen. Man såg hur de tindrade i ögonen på alla som fick komma in. Vi fick dessutom en bra start, med mål redan efter sex minuter, som fick igång publiken. Det var otroligt skönt att få höra jubel på arenan igen, inte minst för spelarna. De höjde sig lite av det, säger Linus Folkesson, Marknadschef i Falkenbergs FF.

Svensk Elitfotboll välkomnar publiken tillbaka på ett respektfullt och ansvarsfullt sätt. Det är inte bara på fotbollsplanen som liga och klubbar arbetar professionellt. Hela förloppet kring matcharrangemanget är planlagt in i minsta detalj så att alla åskådare ska få en trygg, säker och välkomnande arenaupplevelse, även under Covid-19.

– Det fungerade bra. Vi har en bra känsla. Vi delade upp entréerna så att vi hade ett insläpp för vardera läktare á 150 personer. I entréerna hade vi publikvärdar på plats för att se till att publiken hittade sin plats och att de kände sig trygga. Samtliga hade fått info innan vad de ska tänka på inför ankomst. Alla har ett stort eget ansvar att inte komma hit om man känner sig krasslig. Vi hade handsprit över hela arenan och på alla toaletter, menar Linus Folkesson.

I Superettan välkomnade Västerås SK 300 personer till mötet mot Trelleborgs FF.
– Det var väldigt skönt att ha publik på plats. Nu fattar man hur viktig publiken är. Vi är superglada att se alla. 300 är inte så lite, säger Fabian Tapia Rosales, evenemangsansvarig i Västerås SK.

– Känslan är att det fungerade bra. Det var mycket förberedelser inför matchen, det skulle finnas handsprit, och vi skulle få upp skyltar och så vidare för att göra det enkelt för alla var de ska sitta, men det var helt klart värt det. Vi hade funktionärer utanför arenan som pratade med besökarna om vikten av att hålla avstånd. Vi hade flera entréer öppna. För att undvika köbildning så erbjöd vi publiken att köpa en så kallade snackskasse som låg på den tilldelade platsen redan vid ankomst till arenan. Allt funkade väldigt bra.

Både Falkenbergs FF och Västerås SK vann båda sina matcher. Falkenberg med 3-2 mot Djurgårdens IF och Västerås SK med 3-1 mot Trelleborg.

Folkhälsomyndigheten meddelade i förra veckan att utöver de skärpta restriktioner som Uppsala Län och Skåne Län redan har, så gäller nu samma sak för Stockholms Län, Västra Götalands Län, Östergötlands Län och Blekinge Län. Det innebär att elitklubbarna i dessa regioner just nu inte kan ta emot 300 åskådare på sina matcher i Allsvenskan eller Superettan.

Publikläget 2 november:

Klubb Ambition att släppa in 300 i publik? Restriktion som omöjliggör publik?
AIK Nej Ja
BK Häcken Ja Ja
Djurgårdens IF Ja Ja
Falkenbergs FF Ja Nej
Hammarby IF Ja Ja
Helsingborgs IF Ja Ja
IF Elfsborg Ja Ja
IFK Göteborg Ja Ja
IFK Norrköping Ja Ja
IK Sirius Ja Ja
Kalmar FF Ja Nej
Malmö FF Ja Ja
Mjällby AIF Ja Ja
Varbergs BoIS Ja Nej
Örebro SK Ja Nej
Östersunds FK Ja Nej
AFC Eskilstuna Ja Nej
Akropolis IF Ja Ja
Dalkurd FF Ja Ja
Degerfors IF Ja Nej
GAIS Ja Ja
GIF Sundsvall  Ja Nej
Halmstads BK Ja Nej
IK Brage Ja Nej
Jönköpings Södra IF Ja Nej
Ljungskile SK Ja Ja
Norrby IF Ja Ja
Trelleborgs FF Ja Ja
Umeå FC Ja Nej
Västerås SK Ja Nej
Örgryte IS Ja Ja
Östers IF Ja Nej

De kan bli Månadens Spelare i september

23 sep 2022
Marcus Antonsson, Victor Edvardsen och Michael Baidoo är nominerade till priset som den främste spelaren i Allsvenskan i september.

De nominerade till Månadens Tränare

23 sep 2022
Värnamos Kim Hellberg, Djurgårdsduon Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf och Elfsborgs Jimmy Thelin har alla chansen att bli Månadens Tränare i september.

Edvardsen sköt Djurgården upp i serieledning

18 sep 2022
Victor Edvardsen sköt Djurgården till serieledning då han gjorde samtliga mål i lagets 3–0-seger mot IFK Göteborg. Söndagen bjöd även bland annat på en derbyseger för Malmö FF och tredje raka trepoängaren för IF Elfsborg.

Delad pott i toppmötet på Hisingen

17 sep 2022
Hammarby tog en tidig ledning i toppmötet borta mot BK Häcken, men ett sent självmål av gästerna gör att lagen delar på poängen.

Hit går vinstpengarna i augusti

16 sep 2022
Varje månad ger elitfotbollens huvudsponsor Unibet 10 000 kronor till vinnarna för Månadens spelare och tränare i Allsvenskan och Superettan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb.

Asoro frälste Djurgården på stopptid

15 sep 2022
Djurgården besegrade norska Molde FK med 3–2 i Europa Conference Leagues gruppspel under torsdagen.

Fullsatta arenor 2022 – Aldrig mer tomma läktare

14 sep 2022
Efter två säsonger utan publik på läktarna så är det extra glädjande att vi under säsongen 2022 kan sätta nya publikrekord. Detta hade inte varit möjligt utan virusforskning. – Utan forskning så hade det inte funnits vaccin mot covid-19. Utan kunskap vet man heller inte vilka restriktioner som ger rätt effekt. Då hade vi troligen fortfarande levt med restriktioner och lidande, utan möjlighet att få tillbaka publiken till läktarna. Vi inom elitfotbollen är oerhört tacksamma för samarbetet vi har med Pandemifonden, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Över två miljoner åskådare i Allsvenskan och Superettan

14 sep 2022
I den senaste omgången passerade Allsvenskan och Superettan två miljoner åskådare. Under de omgångar som är kvar att spela så finns chansen att slå många publikrekord. – Intresset är fortsatt på topp. Publiken är fantastisk. Klubbarna har lagt ner ett otroligt jobb med att fylla arenorna igen och tack vare det kan vi slå flertalet publikrekord i år, säger Ola Rydén, ligaansvarig på Svensk Elitfotboll.

Tre viktiga poäng för Helsingborg

12 sep 2022
Kryss i Kalmar och tre poäng för HIF i Göteborg.

Delad pott i Stockholmsderbyt

11 sep 2022
Söndagens Stockholmsderby mellan Hammarby och Djurgården slutade 0–0 på Tele2 Arena. Samtidigt tog IF Elfsborg andra raka segern borta mot GIF Sundsvall.

IFK Värnamo segrade i målrikt möte på Studenternas

10 sep 2022
IFK Värnamo fick med sig alla tre poäng hem från bortamötet med IK Sirius under lördagseftermiddagen.

Braga besegrade Malmö i EL-gruppspelet

8 sep 2022
Malmö FF föll med 2–0 hemma mot portugisiska SC Braga i Europa League-gruppspelets öppningsomgång. Senare under torsdagskvällen spelade Djurgården 0–0 borta mot Shamrock Rovers i Europa Conference League.