Fullsatta arenor 2022 – Aldrig mer tomma läktare

14 september, 2022 kl 14:00 Efter två säsonger utan publik på läktarna så är det extra glädjande att vi under säsongen 2022 kan sätta nya publikrekord. Detta hade inte varit möjligt utan virusforskning.
– Utan forskning så hade det inte funnits vaccin mot covid-19. Utan kunskap vet man heller inte vilka restriktioner som ger rätt effekt. Då hade vi troligen fortfarande levt med restriktioner och lidande, utan möjlighet att få tillbaka publiken till läktarna. Vi inom elitfotbollen är oerhört tacksamma för samarbetet vi har med Pandemifonden, säger Mats Enquist, generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Pandemin som lamslog hela samhället finns fortfarande bland oss, skillnaden är att vaccinet gjort att människor inte längre blir lika sjuka och att samhällsrestriktionerna kunnat lyftas. Hur framtiden ser ut är svår att säga men det är av yttersta vikt att befolkningen fortsätter lyssna på myndigheternas råd, stanna hemma vid sjukdom, tvätta händerna och så vidare.

För elitfotbollen i Sverige innebar åren med pandemin att säsongen 2020 spelades utan, eller med väldigt liten andel publik. Säsongen 2021 inleddes med ett fåtal på läktarna men kunde i slutändan spelas klart med möjlighet till fullsatta arenor. Svensk Elitfotboll försökte länge föra dialog med myndigheter och beslutsfattare och hittade till sist en stark samtalspartner i Pandemifonden.

– Vi har och har haft väldigt stor nytta av att prata med Pandemifonden för att med hjälp med deras expertis få råd hur vi skulle bete oss på våra elitfotbollsarenor för att upprätthålla största möjliga säkerhet och trygghet för våra besökare under pandemin, menar Mats Enquist.

pandemifonden-banner

Pandemifonden, är en ideell förening som bildades 2009 och består av cirka 250 ledande virusforskare vid svenska universitet. Pandemifondens mål är att stärka svensk virusforskning så att forskningen kan hjälpa sjukvård, samhälle och bekämpa framtida viruspandemier. Bland annat genom att forska fram nya läkemedel, men också genom att bidra med kunskap som kan behövas i olika sammanhang.

– Viruspandemier kommer drabba oss igen, och det är därför av största vikt att vi fortsätter arbeta gränsöverskridande för att dels främja forskningen, men även för att öka beredskapen till nästa gång. Samarbetet med Svensk Elitfotboll är ett lysande exempel på hur vi tillsammans kan jobba för en värld utan både viruspandemier och tomma läktare. Vi hoppas att många fler i fotbollsfamiljen vill vara med och hjälpa oss bekämpa framtida pandemier, menar Niklas Arnberg, ordförande i Pandemifonden samt professor i virologi vid Umeå Universitet.

BB220411CO053
220411 Elfsborgs spelare tackar publiken efter fotbollsmatchen i Allsvenskan mellan Malmö FF och IF Elfsborg den 11 april 2022 i Malmö. Foto: Christian Örnberg / BILDBYRÅN / COP 166 / MA0201

Virusforskningen är viktig för att det fortfarande finns ett hundratal virus som människan inte känner till. För elitfotbollens del är det viktigt att främja kunskap och forskning om virus men även kring hur man på bästa sätt samagerar med samhällets aktörer under en pandemi, med relevanta och träffsäkra skyddsåtgärder.

– Nu när vi upplever folkfest på våra arenor igen och eventuellt når nya publikrekord så blir det väldigt tydligt hur mycket vi saknat och behöver våra supportrar. Jag har sagt det förut, och jag säger det igen. Den atmosfär och stämning de skapar är av yttersta världsklass. Vi vill aldrig mer ha tomma läktare igen. Nu tar vi ansvar för att fylla läktarna på ett så säkert sätt som möjligt under hela hösten och hoppas att vi tillsammans håller pandemin borta, avslutar Mats Enquist.

qr99-kopia-904x1024

Läs mer om Pandemifonden och var med och bidra till deras forskning här.

Publikrekord som kan slås 2022:

  • Totalpublik Allsvenskan + Superettan
  • Publiksnitt över 10 000 åskådare per match i Allsvenskan (16-lagsserie).
  • AIK och Hammarby kämpar båda om att ta nytt publikrekord för en enskild klubb

Datum för 2023 års upptaktsträff

28 nov 2022
Det officiella startskottet för 2023 års säsong är fastställt. Den 20 mars sparkar Allsvenskan igång med sin förberedande träff för klubbar, supportrar och media. Det blir första upptaktsträffen som kan genomföras enligt plan på fyra år.

Över 7,5 miljoner Euro till 2021 års allsvenska klubbar

19 nov 2022
15 av klubbarna som spelade i Allsvenskan 2021 delar på 7 511 000 Euro när UEFA delar ut sitt årliga Solidarity payment, det vill säga 500 733 Euro per klubb. Omräknat i kronor blir det lite drygt fem miljoner kronor per klubb. 

Bilder: Skytteligan 2022

19 nov 2022
Alexander Jeremejeff jagades länge av Marcus Antonsson i skytteliga-toppen. Till slut höll dock BK Häcken-anfallaren undan och vann skytteligan 2022 på 22 mål.

Säsongspremiär för eAllsvenskan

19 nov 2022
Idag lördag 19 november är det säsongspremiär för Svensk Elitfotbolls e-sportliga eAllsvenskan, där totalt 13 klubbar från Allsvenskan och Superettan finns representerade för att tävla om titeln som landets främsta på EA SPORTS FIFA 23.

Football Friday får vinstpengar från Månadens Spelare och Tränare

18 nov 2022
Varje månad ger elitfotbollens huvudsponsor Unibet 10 000 kronor till vinnarna för Månadens Spelare och Tränare i Allsvenskan, att skänka till valfritt samhällsengagemang i sin klubb. Oktober månads vinnare i BK Häcken skänker sina vinstpengar till arbete som stimulerar till rörelse.

SELECT:s officiella ligaboll för 2023

18 nov 2022
En vit boll med inslag av de blå linjerna för Allsvenskan och de gröna för Superettan. Så ser SELECT:s officiella ligaboll för 2023 ut.

Rydström ny tränare i Malmö FF

17 nov 2022
Under torsdagen blev det klart att Henrik Rydström lämnar tränaruppdraget i Kalmar FF och istället tar över Malmö FF.

Svenska Cupens gruppspel är lottat

13 nov 2022
2023 års gruppspel i Svenska Cupen är lottat. Matcherna inleds helgen 18-19 februari.

Varbergs BoIS spelar i Allsvenskan 2023

13 nov 2022
Varbergs BoIS segrade även i returmötet med Östers IF – och spelar därmed i Allsvenskan 2023.

Fördel Varbergs BoIS efter första kvalmötet

10 nov 2022
Under torsdagskvällen spelades det första mötet av två mellan Östers IF och Varbergs BoIS i kvalet till Allsvenskan.

Bilder: Flera trotjänare lägger skorna på hyllan

9 nov 2022
Allsvenskan säsongen 2022 är över. Med det avslutas även flera spelarkarriärer bland klubbarna i den högsta serien.

Storslam för Häcken på Allsvenskans Stora Pris

8 nov 2022
Fem av de sju priserna när Allsvenskans bästa hyllades hamnade hos mästarklubben BK Häcken.