Häcken till semifinal efter övertygande seger

BK Häcken körde över GAIS och tog sig vidare. Men allsvenska skyttekungen Paulinho missar semifinalen efter att ha blivit utvisad i slutminuterna. För AIK krävdes det förlängning innan avancemanget säkrades.

Ett blåsigt Göteborg bjöd in till derby på Bravida Arena. Hemmalaget BK Häcken inledde starkast och nivåskillnaden mellan de båda lagen var tydlig. De grönsvarta gästerna stod dock emot och lyckades till slut få ordning på sitt spel. När det första målet väl kom var det efter en försvarsmiss i GAIS. Ekpolo tog sig förbi på högerkanten och hittade in med bollen mot farligt område. Jesper Wahlström hade bara att rensa undan bollen, men missade och istället studsade den i nät via Alexander Jeremejeffs fot.

1-0 stod sig till pausvilan. I den andra fick Häcken tidigt straff och Paulinho hade inga problem att rulla in sitt tredje cupmål. När dryga timman var spelad utökade hemmalaget ledningen ytterligare. Adam Andersson snurrade bort två GAIS-försvarare och placerad otagbart in 3-0 bakom Marko Johansson.

Med tio minuter var att spela klippte mittbacken Joona Toivio in 4-0 i krysset. Efter en hörna nådde bollen Toivio utanför frisparken. Han klippte till på ett tillslag och hans första tävlingsmål i den gula tröjan var ett faktum.

GAIS reducerade två minuter senare, men det stora diskussionsämnet på Bravida Arena efter slutsignal är att Häckens stora stjärna, Paulinho, visades ut efter en filmning strax innan domaren blåste för full tid. Han missar därför semifinalen där Häcken ställs mot vinnaren i matchen mellan Djurgården och Hammarby.

Svenska mästarna AIK tog sig till Växjö och Myresjöhus Arena för möte med Östers IF, ett av gruppspelets stora utropstecken. Det tog bara sju minuter innan AIK tog ledningen. Sebastian Larsson skruvade elegant in en frispark och det såg ut som att det skulle bli en enkel resa för Gnaget. Men Öster ville annat och tryckte på rejält i den första halvleken. Med bara ett par minuter kvar till paus kom också den välförtjänta kvitteringen. Dragan Kapcevic, som tidigare missat ett gyllene läge, tryckte in 1-1. En kvart in i den andra halvleken fixade David Johannesson straff för hemmalaget. En straff som Kapcevic säkert tryckte upp i nättaket bakom Oscar Linner. Med sex minuter kvar av ordinarie tid fick dock gästerna chansen att kvittera från straffpunkten. Och precis som flera gånger tidigare var Daniel Sundgren säker från straffpunkten. 2-2 och eftersom resultatet stod sig tiden ut: förlängning.

Åtta minuter in i förlängningen hade matchen vänt igen. Chinedu Obasi dribblade sig igenom Östers försvar och placerade in 3-2 för AIK. Men han var inte nöjd med det. Tre minuter in i den andra förlängningskvarten utnyttjade han slarv och misskommunikation i Östers försvar. Plötsligt hade han öppet mål och kunde rulla in 4-2.

Det blev också slutresultatet och nu väntar semifinal för AIK mot antingen AFC Eskilstuna eller Halmstads BK. De båda lagen möts på söndag.