”Hans insatser för svensk fotboll har haft stor betydelse”

4 maj, 2020 kl 20:20 En av svensk elitfotbolls stora ledare, Gunnar Larsson, har avlidit i sviterna av Covid 19. Larsson var hedersordförande i IFK Göteborg och ledde under 19 år ett IFK Göteborg som vann UEFA-cupen två gånger och som regelbundet spelade i Champions League.

En av de viktigaste personerna inom Göteborgsfotbollen har lämnat jordelivet”, skriver ett IFK Göteborg i stor sorg på sin hemsida, men också hela den svenska elitfotbollen sörjer idag Gunnar Larsson.

IFK Göteborg tog under 19 år med Gunnar Larssons ledning två titlar i UEFA-cupen, tio SM-guld och tre titlar i Svenska Cupen. Under 90-talet så spelade Blåvitt regelbundet i Champions Leagues gruppspel där klubben bland annat mötte och besegrade FC Barcelona, Manchester United och AC Milan.

Efter tiden som ordförande så fortsatte Gunnar Larsson att vara aktiv i IFK Göteborg, dels genom valberedningen och dels genom att vara hedersordförande. Gunnar Larsson var även ordförande i Riksidrottsförbundet (RF) mellan åren 2001-2005. 

Gunnar Larsson var engagerad socialdemokrat och satt många år som kommunalråd och som ordförande i Göteborgs kommunfullmäktige. 1986-1995 var Gunnar ledamot i Förbundsstyrelsen på Svenska Fotbollförbundet och efter det vice ordförande i Svensk Elitfotboll. Sedan 2008 var Gunnar Larsson ordförande för Idrottsmuseet i Göteborgs styrelse. 

– Jag var generalsekreterare i Svenska Fotbollförbundet under några av de år som Gunnar var ledamot i styrelsen. Där drev han många av elitfotbollens frågor och var en viktig kugge i Göteborg som var huvudort för EM som vi arrangerade 1992. Hans insatser för svensk fotboll har haft stor betydelse för utvecklingen, säger Lars-Christer Olsson nuvarande ordförande i Svensk Elitfotboll.

I slutet av mars fyllde Gunnar Larsson 80 år.

Vila i frid Gunnar Larsson (1940-2020)

Foto: bildbyrån

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.

Olsson: ”Jag kan bli lite manisk ibland”

13 maj 2020
För fyra år sedan var Theodor Olsson tveksam till att ta sig an ett 16-årslag, idag är han assisterande tränare i IK Sirius. Och förklaringen kräver kanske en parallell till fiktiva karaktärer som Carrie Mathison och Sherlock Holmes. – Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent, konstaterar det 23-åriga stjärnskottet i en intervju med Unicoach.

Svensk Elitfotbolls protokoll med riktlinjer för Allsvenskan och Superettan

12 maj 2020
Svensk Elitfotboll har en gemensam önskan att Allsvenskan och Superettan ska starta den 14 juni. För att det över huvud taget ska vara möjligt krävs ett godkännande från Folkhälsomyndigheten.

Rönning: "Jag ville visa vad jag kunde"

12 maj 2020
Efter sin allsvenska debut och ytterligare sju matcher fick Tim Rönning blodad tand. Nu tar han sikte mot startplatsen mellan stolparna i IF Elfsborg.

Tiotalets skyttekungar i Allsvenskan

10 maj 2020
Mohamed Buya Turay blev 2010-talets sista skyttekung med sina 15 mål 2019. Minns du alla målkungar från de senaste tio åren?

Integrity officer: ”En nödvändighet att jobba nära spelarna”

8 maj 2020
BK Häcken är en av alla 32 klubbar som under våren utsett en Integrity officer i klubben. Valen föll på den före detta spelare Martin Ericsson som nu är assisterande sportchef i klubben. – Den här rollen är ett verktyg för att kunna jobba mer aktivt inom klubben, säger Martin Ericsson.