IFK Göteborg och Malmö FF möts i Svenska Cupens final

IFK Göteborg besegrade Elfsborg efter förlängning och för Malmö FF krävdes straffläggning för att slå Mjällby AIF.

I kvällens första semifinal fick vi se en intensiv och spännande match mellan IF Elfsborg och IFK Göteborg. Båda lagen skapade flera fina chanser, men det dröjde till de sista minuterna innan det hettade till rejält framför målen. Med fem minuter kvar av ordinarie speltid ordnade Jesper Karlsson straff för hemmalaget Elfsborg. Karlsson tog själv hand om elvameterssparken, men Ioannis Anestis gick rätt och räddade.

Oavgjort vid full tid och förlängning väntade. Där tog det åtta minuter innan Victor Wernersson istället gav gästerna ledningen. Elfsborg satsade framåt och Johan Larsson prickade stolpen med ett par minuter kvar av förlängningen. Men någon kvittering kom inte och IFK Göteborg är klara för final i Svenska Cupen för första gången sedan 2015. Den gången besegrade man Örebro SK och tog sin sjunde cuptitel.

I finalen väntar Malmö FF.

Semifinalen på Strandvallen var jämn, men gästande Malmö FF hade flest och bäst chanser. Mjällbys burväktare Carl-Johan Eriksson gjorde dock en riktigt fin insats mellan sina stolpar och gjorde ett par riktigt svettiga räddningar.

0-0 stod sig i 90 minuter och även i den här semifinalen blev det förlängning. Eriksson fortsatte briljera och höll nollan fram till den 120:e minuten. Då tilldömdes Malmö FF en straff efter att Jonas Knudsen avlossat ett skott på en Mjällbyhand. Straffen tog Isaac Kiese Thelin hand om, men även där var Eriksson omutbar. En fantastisk räddning nere vid stolpen såg till att nollan stod sig förlängningen ut och straffsparkar fick avgöra.

Väl i straffavgörandet fick Carl-Johan Eriksson till slut kapitulera vid fyra tillfällen och Malmö FF tar sig till final efter sammanlagt 4-2.

Finalen spelas den 30 juli på Gamla Ullevi i Göteborg.