Jeremejeff målskytt i Häckens seger

BK Häcken inledde cupgruppspelet med en 2–0-seger hemma mot Dalkurd FF. Ytterligare sex allsvenska lag var i tävlingsspel under söndagen.

Malmö FF har varit nära flera gånger de senaste åren, men väntar fortfarande på första segern i Svenska Cupen sedan 1989. I år fick man tuffast möjliga start på Grupp 1 då man föll med 2–1 hemma mot Superettan-laget Västerås SK. Simon Johansson avgjorde mötet på Malmö IP med en distinkt frispark i den 65:e minuten. Innan dess hade Pedro Ribeiro nickat in 1–0 för gästerna och Anders Christiansen kvitterat för MFF.

I samma grupp föll även allsvenska nykomlingen Halmstads BK då man gästades av fjolårets seriekollega GAIS. Grönsvart tog ledningen med en spektakulär cykelspark av Daniel Sterner, och utökade till slutresultatet 2–0 genom Johan Andersson.

I Grupp 3 inledde BK Häcken med en stabil 2–0-seger hemma mot Dalkurd FF, nu i Ettan Norra efter flera år i Superettan och Allsvenskan. Kyliga avslut av Leo Bengtsson i fritt läge och återvändande Alexander Jeremejeff på straff gav hemmalaget en trepoängare på Bravida Arena.

I samma grupp fick Helsingborgs IF med sig ett sent 1–1-resultat borta mot division 2-laget IK Gauthiod efter att Max Svensson tvingat fram ett självmål från hemmalaget i den 81:a minuten.

Kalmar FF tog emot Umeå FC på Gastens IP i Grupp 4 och hamnade i underläge i slutet av första halvlek då Emmanuel Yeboah tryckte in en vänstervolley efter hörna. Sebastian Ring kvitterade, framspelad av nyförvärvet Oliver Berg, men trots att UFC var en man mindre lyckades man få in ett segermål på stopptid då Joel Sjöström nickade in en frispark.

Desto bättre gick det för Djurgården i samma grupp då man besegrade IK Brage med 1–0 på Tele2 Arena. Matchens enda mål föll i mitten av den första halvleken då Aslak Witrys skott efter en frispark styrde på en Brage-försvarare och gick in i nät.

I Grupp 5 rivstartade Mjällby AIF hemma mot Akropolis IF. Eric Björkander nätade efter hörna i den tredje minuten, och i den tionde matchminuten kunde Taylor Silverholt skickligt lägga in 2–0 lågt i bortre hörnet. David Löfquist lättade in 3–0 från straffpunkten i den andra halvleken innan Marcus Burman tröstmålade för Akropolis i slutminuterna.

Ett starkt resultat av MAIF räckte dock inte till ledning i gruppen då Östersunds FK senare under dagen besegrade Landskrona BoIS med 3–0 i Skåne. Blair Turgott blev tvåmålsskytt för gästerna, samtidigt som Eirik Haugan nätade på straffspark.