Nyheter

Chevron
Matilda Lundblad: ”Alla i klubben kommer närmre varandra”

Matilda Lundblad: ”Alla i klubben kommer närmre varandra”

Som medicinsk ansvarig för IF Elfsborg är det hektiska tider för Matilda Lundblad. Med en allsvensk säsongsstart som skjutits på framtiden tror hon det blir viktigt att försöka hitta en tävlingsnerv för sina spelare.

Matilda Lundblad är forskare, sitter med i den medicinska kommittén i Svenska Fotbollförbundet, hon är medicinsk ansvarig i både IF Elfsborg och Kopparbergs/Göteborg och dessutom är hon VD och medicinst ansvarig i i sitt eget vårdföretag Diagnoskollarna (innehållande bland annat Urinkollen.se). Efter att fotbollsvärlden stannat av och den allsvenska säsongsstarten flyttats fram ett par månader ser det dagliga arbetet för en fotbollsklubbs läkare annorlunda ut.

– För mig som läkare i laget handlar det mycket om att hjälpa spelare och föreningen att tolka myndigheternas riktlinjer. Att ge bakgrundsfakta och förklara varför vi gör på ett visst sätt och inte ett annat. Det räcker exempelvis inte att säga att man ska hålla en social distans, utan det är viktigt att också förklara varför. Jag förklarar hur smittspridningen fungerar och svarar på frågor som spelare och ledare har, säger Lundblad. Jag försöker förmedla ett lugn så att de kan känna sig trygga med att jag uppdaterar dem om riktlinjer ändras. Allt för att de inte ska behöva spendera så mycket tid med att hålla sig själva uppdaterade.

Hur mycket pratar du direkt till spelarna om det?

– I klubbarna är jag på plats och informerar om det nya viruset, berättar vad det är för smittovägar och berättar att det i de allra flesta fall inte är farligt för friska spelare. Vi reder också ut om någon är i en riskgrupp. Och vi förmedlar också att det är okej att träna på som vanligt i och med att man ser att den stora smittspridningen sker i hemmet eller inomhus i nära relationer. Det är en stor fördel att fotboll spelas utomhus eller i de här stora inomhushallarna. Så min del är mycket att tolka de här bitarna och se till att vi som förening sätter in rätt insatser vid rätt tid. Vi gör det som man vet minskar smittspridningen, som att hålla en social distans och att tvätta händerna med tvål och varmt vatten, men det hade inte varit bra för någon om man bara lagt ner all fotbollsverksamhet.

Varför inte?

– Alla spelare är i behov av sina rutiner och det är viktigt att hålla igång med sin fysiska aktivitet, i vårt fall fotbollen. Att stänga ner helt är inte det som skulle ge bäst resultat just nu och det  innebär inte heller att folk bara försvinner. Då ska alla hålla sig inomhus hemma, folk blir trötta på det och så går man ut istället. Det är därför det är så viktigt att göra saker i rätt tid. När och om det skulle komma riktlinjer från myndigheterna om att alla ska stanna hemma så lyssnar vi givetvis på det.

Har det funnits någon oro bland spelarna? Märker du att det finns ett större behov för att prata?

– Absolut. Vi är olika som människor och vissa känner ett lugn i hela situationen. Den lugna personen gör ofta det som den vet att den mår bra av, ”Jag tränar på och när vi väl vet vad som händer så gör vi ett upplägg efter det”. Andra blir mycket mer oroliga när deras rutiner försvinner. Det här gäller inte specifikt för Elfsborg, utan mer generellt då många fotbollsspelare blir oroliga eftersom de är i behov av att följa sina normala rutiner. Går inte det så skapas en oro och för mig blir det extra viktigt att hjälpa till med information och rutiner till den typen av person. Nu när vi vet att Allsvenskan skjuts på framtiden så har vi någonting att jobba efter och det lugnar alla, men framförallt de som har ett stort behov av rutiner och av att veta vad som händer, säger Lundblad.

Känns det som det du säger går fram?

– Ja, det tycker jag verkligen. Har man minsta förkylningssymptom så stannar man hemma, och det gäller inte bara spelare utan tränare, kanslipersonal och alla andra. Är det så att man nästa dag känner sig bra igen så är man välkommen tillbaka. Men är det feber och hosta som fortsätter ett par dagar så måste alla respektera att man ska stanna hemma i minst 48 timmar efter tillfrisknande. Och det är ju inte främst för din egen skull utan man måste vara osjälvisk och se det som vårt ansvar att skydda äldre och andra riskgrupper. Det är väldigt viktigt att vi lyckas förmedla och förklara det här för spelarna. Om vi säger ”har du minsta symptom ska du stanna hemma och vara hemma 48 timmar, punkt”, så är det sannolikt att någon tänker att de inte mår så dåligt och kommer in till träning ändå. Men det känns som alla förstått allvaret och bakgrunden till varför vi gör på ett visst sätt och då blir det lättare att respektera riktlinjer. Jag har fått många sms på morgnarna där de skriver att de stannar hemma för säkerhets skull och det känns som väldigt bra.

Spelarna går på två veckors ledighet nu. Har du sagt någonting speciellt som de ska tänka på under ledigheten?

– Fotbollsmässigt så handlar det ju främst om att försöka bibehålla formen. Det är inte min sak att gå in exakt på vad det innehåller, men våra fystränare har gett dem träningsscheman som de ska följa. Vissa spelare har inte haft en hel försäsong och då blir det ju positivt för dem med extra tid till premiären. Den stora utmaningen är att spelarna är tävlingsmänniskor och alla har väntat på att Allsvenskan ska starta. Nu försvinner tävlingsmomentet och den stora nyckeln blir att motivera spelarna och se till att de inte hänger med huvudet. Mitt råd är ”läs inte en massa andrahandsinformation i ditt twitterflöde hela dagarna”. Det hålls en presskonferens om situationen varje dag klockan 14.00 och de första minuterna är det statsepidemiologen som pratar och informerar. Då får du direktinformation och fakta och efter det behöver du inte läsa vad kvällstidningarna skriver. Försök leva på som vanligt, men med vissa restriktioner helt enkelt.

Vad har du sagt till dem att försöka göra på ledigheten då?

– Det är klart att spelarna ska hålla sig undan från täta folkmassor och fyllda cafeer. Man ska hålla den sociala distansen, men jag försöker poängtera att den där kompisen ni skulle tagit en fika med fungerar precis lika bra som promenadsällskap. Se bara till att vänja er vid att ha en meter emellan er när ni promenerar så ni ser till att skydda våra sjuka och äldre. För det är något alla behöver hjälpa till med och det är det allra viktigaste. Jag tipsar om att de ska försöka göra det som de aldrig hinner göra annars. Att läsa en bok för vissa eller att titta på film som kanske är mer applicerbart på andra. Men försök också upprätthålla det sociala. Prata i telefon eller gå ut på en promenad med varandra. Försök att fokusera på annat och då är att läsa en bok perfekt. Att komma in i en helt annan värld istället för att lamslå sig själv genom att bläddra i sociala medier med alarmerande rapportering om vad som händer.

Hur blir det med utländska spelare? Blir de kvar i Sverige eller har de fått tillåtelse att åka hem till sina hemländer?

– Där blir det ännu viktigare för mig som läkare att förklara att alla länder har olika förutsättningar, att man umgås på olika sätt och att länderna är i olika stadier av smittspridningen och därför gäller de här reglerna just nu i Sverige. I vissa fall går det bra att spelaren åker hem, men i vissa fall är det inte att rekommendera. Det beror helt enkelt på hur situationen ser ut i deras hemland, men vi försöker, i den mån vi kan, att låta spelare åka hem. Det är också väldigt viktigt för den mentala biten och motivationen att få komma hem till sin familj och den tryggheten det ger.

Du pratade om tävlingsmoment och att det kan bli en jobbig period eftersom spelarna är tävlingsmänniskor. Hur har ni diskuterat det?

– I Elfsborg satt vi senast häromdagen och diskuterade. Både det medicinska teamet med idrottsskadeterapeut, sjukgymnast, fystränare tillsammans med klubbchef, tränare, medieansvarig satt och pratade olika upplägg och scenarier. Men det var precis innan beslutet om seriepremiären hade kommit. Hur kan vi göra på bästa sätt för att hitta tillbaka till motivationen.

Vad kom ni fram till när ni pratade?

– Det går inte att ha en helt fixerad och fast plan eftersom vi faktiskt inte vet exakt när vi kommer igång. Men spelarna är i fysiskt bra form just nu och det gäller bara att försöka bibehålla det och att jobba med motivationen. Om det blir en komprimerad säsong får man tänka på ett annat sätt och det är viktigt för spelarna att förbereda sig på det. Och vi kan bara göra det bästa av det som händer. Det är fortfarande en osäkerhet, men vi är beredda på att det kan skjutas ännu mer på framtiden och en komprimerad säsong. Nu siktar vi mot satta datum, men det kan ändras. Vi har olika idéer, men eftersom vi inte vet hur det blir så vill jag inte gå in på det än. Men det var en av sakerna vi satt och pratade om häromdagen. Vad händer om det blir så? Hur ska vi få in en tävlingsnerv osv? Men jag tror det går att få in många tävlingsmoment i träningen också.

Kan träningsmatcher vara ett alternativ?

– Absolut. Det går att träningsmatcha redan nu, men problemet är resandet. Vi vill inte sprida någon smitta och då är det viktigt att inte resa runt. Men gör man allt man kan, tvättar sina händer, undviker att skaka hand, använder sina egna hygienartiklar och så vidare så är det inga problem.

Tror du att det på längre sikt kan vara bra för spelarna att inte bara fokusera på fotbollen?

– Vi människor har en förmåga att gå ihop och stå starka tillsammans när vi hamnar i en krissituation. På många sätt känner vi att vi kommer närmre varandra. Vi pratar om andra saker än fotboll och de flesta har någon i sin närhet som är i en riskgrupp och det skapar oro. Man kan bolla de tankarna tillsammans och hur man ska förhålla sig till det. Man märker att alla i klubben kommer närmre varandra när man pratar om andra saker än fotboll. Alla vill ta sitt ansvar och vill bidra till samhällets bästa.

FOTO: Bildbyrån