Sirius tog oväntad seger

För första gången på nästan 50 år besegrade IK Sirius Malmö FF hemma i Uppsala. Samtidigt tog Hammarby en säker trea och Oliver Berg fixade en Kalmarseger på Guldfågeln Arena. Senare på eftermiddagen fick vi se oavgjorda matcher i både Hällevik och Värnamo.

IK Sirius – Malmö FF 2-1
Inte sedan 1973 hade hemmalaget plockat tre poäng mot Malmö FF på hemmaplan. Därför kom inte heller gästernas ledningsmål som någon större överraskning. Jo Inge Berget satte bollen i nät efter en hörna i den första halvleken. Men strax innan paus kom kvitteringen. Marcus Mathisen var sist på bollen och fixade 1-1.

I den andra halvleken fick Christian Kouakou stor yta på vänsterkanten, avancerade framåt och placerade elegant in 2-1. Malmö FF låg sedan på för en kvittering och hade flera chanser att göra både ett och två mål. Men David Mitov Nilsson såg till att det inte blev mer än ett insläppt. Tre poäng till Sirius och stort jubel från hemmapubliken.

Hammarby – GIF Sundsvall 3-0
Det hann inte ens gå en minut innan hemmalaget tagit ledningen på Tele2 Arena. Abdelrahman Saidi frispelades av Darijan Bojanic och tryckte in 1-0. Innan första halvlek var slut hade nyförvärvet Veton Berisha gjort sitt första mål i Bajentröjan.

I den andra halvlekens slutminuter tog Gustaf Ludwigson ett avslut som styrdes i eget nät av gästernas Forrest Lasso. 3-0 till Bajen och riktig tätkänning för de grönvita.

Kalmar FF – AIK 1-0
I ett möte som på förhand såg ut att bli målsnål (inte sedan 2016 hade det blivit fler än två mål i en allsvensk match lagen emellan) var det inte förvånande att Oliver Bergs straffmål i den andra halvleken skulle betyda mycket. Redan i den första halvleken hade hemmalaget en boll i nät, men Papa Dioufs balja vinkades bort av assisterande på grund av offside.

Oliver Berg gjorde dock matchens enda mål, mål för tredje matchen i rad för norrmannen, och säkrade poängen till KFF.

Mjällby AIF – IF Elfsborg 1-1
Silas Nwankwo satte sitt sjätte mål i Allsvenskan när han gav hemmalaget ledningen i den första halvleken. Det såg också länge ut att bli matchens enda. Men långt in på tilläggstiden i den andra halvleken hittade Michael Baidoo rätt och kvitterade för boråsarna.

IFK Värnamo – Djurgården 0-0
Gästande Djurgården kom till Finnvedsvallen med nio raka segrar i bagaget, men i den första halvleken var det hemmalaget som skapade de farligaste möjligheterna. I den andra tog Djurgården över, men lyckades inte hitta nätet. Lagen delar på poängen efter 0-0.