Stark andra halvlek säkrade avancemang för AIK

Efter en slö och långsam första halvlek var det fortsatt gästande Ararat-Armenia som hade avancemanget till Champions Leagues andra kvalrunda i sin hand. Men två snabba mål från Henok Goitom vände på mötet.

AIK åkte på en överraskande 1-2–förlust i den första kvalmatchen och spelade med kniven mot strupen i hemmamötet med Ararat-Armenia. En press som till en början syntes tydligt. Hemmalaget satte inte den fart framåt som behövdes och armenerna stod emot bra. När spelarna gick till pausvila var det fortfarande mållöst och gästerna som hade ena foten i nästa kvalrunda.

Men någonting lyckades Rikard Norling mana i sina mannar under den kvart  man hade tillsammans i omklädningsrummet. De svartklädda hemmalaget kom ut och satte full fart framåt. En minut efter att domaren blåst igång den andra halvleken stötte Henok Goitom 1-0 och plötsligt var det AIK som var vidare. AIK:s lagkapten var dock inte nöjd med det. Sex minuter efter 1-0 dubblerade han sin och lagets målskörd när han nickade in tvåan.

När AIK sedan tilldömdes en straffspark var det säkerligen många av de drygt 11.600 åskådarna som tagit sig till Friends Arena som hoppades att just Goitom skulle få en chans att göra sitt tredje för kvällen. Men Sebastian Larsson fick uppdraget. Mittfältaren hade inga problem att lura målvakten åt det ena hållet och placera bollen i det andra. 3-0 och lite marginaler att gå på för Gnaget.

En kvart från slutet blev det spännande när Karol Mets missade bollen och Anton Kobyalko kunde reducera. I det här läget behövde gästerna bara ett mål till för att ta sig vidare. Men några fler mål blev det inte och AIK kunde andas ut och fira avancemang till nästa omgång.

I den andra kvalrundan väntar med största säkerhet Maribor. Slovenerna vann det första mötet med isländska Valur med 3-0 på bortaplan.