Nyheter

Chevron
Sundsvallsanfallaren hjälper ungdomar med läxläsning

Sundsvallsanfallaren hjälper ungdomar med läxläsning

I skolan behövs ofta extra resurser – på Hagaskolan i Sundsvall heter två av de resurserna Linus Hallenius och Amaro Bahtijar. En gång i veckan är de två GIF Sundsvall-spelarna med på läxläsning med en grupp högstadieungdomar, där de erbjuder både akademiskt stöd och någon att prata med.
– Det här är något jag verkligen vill göra, och som fotbollsspelare kan man få mycket gratis, säger ”Giffarnas” anfallsess Linus Hallenius.

Initiativet till läxläsningen kom från eleverna själva efter att Hagaskolans biträdande rektor Marie Nordkvist Jonsson, som sedan tidigare kände Linus Hallenius, satt upp ett försättningslöst möte mellan skolan och spelarna.

– Skolan tog kontakt med både föreningen och mig och ville att vi skulle försöka prata med en grupp på sju killar som de hade svårt att nå fram till. Det visade sig sedan att alla spelade fotboll, några i Giffarna, och efter en lite flamsig start så började de öppna upp sig mer, säger Hallenius.

– Mot slutet av mötet var det någon av dem som sa ”varför är inte du lärare, du pratar till oss på ett bra sätt”, och då kändes det nästan som att jag var tvungen att komma tillbaka och hjälpa till mer.

– Jag har funderat tidigare kring vad jag vill jobba med efter karriären och att vara med ungdomar är spännande. Vi har alla vart tonåringar och vet att det är viktigt att få hjälp att hitta rätt så tidigt som möjligt.

Hallenius pratade sedan med rektorn och fick veta att skolan har läxläsning tre gånger i veckan. Hallenius och Bahtijar är med på ett tillfälle i veckan, och har i skrivande stund precis kommit igång med projektet.

– Jag är imponerad av att de dyker upp då läxläsningen ligger utanför ordinarie skoltid. Vi har sagt att vi också är där på egen tid och på eget initiativ, och om de inte vill så kan vi sticka. Men än så länge fungerar det väldigt bra.

”Man får mycket gratis genom fotbollen”
Både Hallenius och Bahtijar har själva gått på Hagaskolan och den sistnämnde går fortfarande i skolan själv, i sista året på gymnasiet. Just kombinationen av skolgång och fotbollsspelande är något de pratar om på läxläsningen.

– Amaro går själv fortfarande i skolan och han kan prata med killarna om vikten av att kombinera båda delarna. Fotbollen har ju den kraften att man som spelare kan få mycket gratis, att man blir en röst som de vill lyssna till, säger Hallenius.

[sitat id=”1″ style=”full”/]
Linus Hallenius är själv intresserad av pedagogik och utbildningsfrågor, och att deltagandet i läxläsningen är någonting han brinner för är tydligt när han pratar om det. Och att erfarenheter från fotbollen går att använda i en skolmiljö ser han som självklart.

– Jag har förstått att det är lärarbrist och att det kanske inte är så enkelt alla gånger om man är en elev som behöver extra hjälp. Det vi kan ta med oss från fotbollen är ett ledarskap som ska kunna hantera att folk är olika. Jag hoppas att skolan också har kommit en bit på vägen där.

Utöver läxläsningen som Hallenius och Bahtijar är med på så driver GIF Sundsvall även andra samhällsprojekt med nära koppling till skolmiljön. Bland annat så är två av klubbens spanska spelare varit på en annan skola i Sundsvallsområdet och hållit språklektioner.

– GIF har alltid gjort bra saker, men utan att det har synts. Det har gjort att många i staden sett oss som en förening som bara jobbar med elit och inte bredd, men den bilden är fel. Nu har föreningen insett att det är viktigt att det positiva vi gör också syns, och då kanske den vanliga mannen på gatan kan tycka om oss även om vi inte vinner 30 matcher på rad, säger Hallenius.

För honom har det varit naturligt att ta ett stort ansvar, både på planen och utanför, sedan han kom tillbaka till hemstaden 2017.

– Jag kände starkare än vad jag trodde för min hemstad när jag väl kom hem. Det var som att något klickade. Jag känner att jag själv varit en del av allt negativt snack runtomkring men nu vill jag istället prata positivt om det som är bra och att vi har något på gång. Giffarna gör bra saker, vi vill vara öppna. Det pratar jag gärna om och det gör jag med mycket passion, säger Linus Hallenius.

Här är GIF Sundsvalls projekt i skolor:

  • På en grundskola i Alnö är tre spelare från GIF Sundsvall involverade i ett projekt om kamratskap och ledarskap.
  • Två av de spanska spelarna har varit på en skola i Nacksta och haft undervisning i spanska.
  • Linus Hallenius och Amaro Bahtijar är med på läxläsning en gång i veckan på Hagaskolan.