Titi: "I bättre form än någonsin"

7 maj, 2020 kl 14:27 Efter åtta allsvenska matcher i fjol hoppas 20-årige Adil Titi på flera chanser i IFK Göteborgs tröja i framtiden. Och det är nyfikenheten och träningsviljan som ska ta honom dit.

Det är prövande och ovissa tider för elitfotbollsspelare i allmänhet, och utmaningarna är även många för Adil Titi. Han konstaterar själv att fotbollens intressen får komma i andra hand under kampen mot coronaviruset, samtidigt som han försöker slå sig in i IFK Göteborgs startelva och behålla formen under den muslimska högtiden ramadan.

En månad med fasta mellan soluppgång och solnedgång – det måste väl vara en rejäl prövning?
– Jag förbereder mig på ett lite annat sätt än jag brukar, men annars är det mesta som vanligt. Jag kommer till träningarna, är där i tid och gör mitt bästa. Klart att det är tufft, men det här är något som jag känner att jag måste och vill göra, säger Titi till Unicoach.se.

Ifjol gjorde IFK-löftet åtta allsvenska matcher, efter att debuten kommit genom ett inhopp mot AIK i april 2019. 

Men var börjar egentligen historien om Adil Titi?
– Mitt fotbollsintresse? Jag skulle faktiskt säga att det är en familjesak. Så långt jag kommer ihåg så har mina bröder spelat fotboll, och jag har bara hängt på, även fast de inte alltid velat ha med mig, säger 20-åringen och skrattar.

I de tidiga tonåren bytte han moderklubben Rannebergens IF mot Gunnilse IS för att få utlopp för sin enorma träningsvilja, och som 16-åring skedde bytet till IFK Göteborg. I den sistnämnda föreningen har storebröderna Billhall och Ilias tidigare spelat.
– Jag skulle säga att det är tredje försöket gillt, haha. Det har underlättat att ha de två som vet väldigt mycket av egen erfarenhet och kan säga saker som hjälper en. Jag har ofta blivit jämförd med mina bröder och tror att jag fått en blandning av båda.

Hur har förutsättningarna varit att utvecklas i “Blåvitts” akademi?
– Jättebra. Vi tränade väldigt mycket och väldigt hårt: vi hade dubbelpass varannan eller var tredje dag under sommaren när man var ledig, och de anpassade schemat efter oss för att ge oss de bästa förutsättningarna. IFK har en väldigt bra organisation och man får verkligen alla möjligheter att lyckas. Sedan är det ju upp till dig vad du gör med de möjligheterna, konstaterar Adil Titi.

Är det en stor nivåskillnad mellan akademin och A-laget?
– Allt går snabbare såklart, men mycket handlar om det runtomkring: hur du förbereder dig och tar hand om din kropp. Det är helt avgörande, och där är det stor skillnad mellan rutinerade A-lagsspelare och juniorer. Men jag har tagit steg inom alla de här kategorierna med hjälp av fysioteamet och känner mig i bättre form än någonsin.

Det vill Adil Titi förstås visa under säsongen 2020.
– Jag tycker att jag har tagit steg från förra året. Jag har blivit mycket mer mogen och tar bättre beslut. Att få spela första matchen mot Ålborg var väldigt kul. Sedan har det kanske inte blivit lika mycket speltid efter det, men det är inget jag klagar på. Vi har två andra väldigt bra innermittfältare också, Alhassan (Yusuf) och August (Erlingmark), och jag känner att om jag väl får spela så kommer jag ha fått förtjäna det ordentligt, säger Titi.

Det kräver hårt arbete – men också en rejäl portion nyfikenhet.
– Jag blir väldigt motiverad av min omgivning och ställer många frågor till mina lagkamrater. Möter jag Tobias Sana, som jag skulle säga är en av de främsta i Allsvenskan, så försöker jag dra lärdom av det han gör offensivt. Jag tar till mig de här knepen och försöker utvecklas och nöta. Jag är person som verkligen vill lyckas för min familj och för mig själv – och för att jag älskar fotboll!

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.

Olsson: ”Jag kan bli lite manisk ibland”

13 maj 2020
För fyra år sedan var Theodor Olsson tveksam till att ta sig an ett 16-årslag, idag är han assisterande tränare i IK Sirius. Och förklaringen kräver kanske en parallell till fiktiva karaktärer som Carrie Mathison och Sherlock Holmes. – Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent, konstaterar det 23-åriga stjärnskottet i en intervju med Unicoach.

Svensk Elitfotbolls protokoll med riktlinjer för Allsvenskan och Superettan

12 maj 2020
Svensk Elitfotboll har en gemensam önskan att Allsvenskan och Superettan ska starta den 14 juni. För att det över huvud taget ska vara möjligt krävs ett godkännande från Folkhälsomyndigheten.

Rönning: "Jag ville visa vad jag kunde"

12 maj 2020
Efter sin allsvenska debut och ytterligare sju matcher fick Tim Rönning blodad tand. Nu tar han sikte mot startplatsen mellan stolparna i IF Elfsborg.

Tiotalets skyttekungar i Allsvenskan

10 maj 2020
Mohamed Buya Turay blev 2010-talets sista skyttekung med sina 15 mål 2019. Minns du alla målkungar från de senaste tio åren?

Integrity officer: ”En nödvändighet att jobba nära spelarna”

8 maj 2020
BK Häcken är en av alla 32 klubbar som under våren utsett en Integrity officer i klubben. Valen föll på den före detta spelare Martin Ericsson som nu är assisterande sportchef i klubben. – Den här rollen är ett verktyg för att kunna jobba mer aktivt inom klubben, säger Martin Ericsson.