Varberg snuvade Djurgården på poäng i guldstriden

På Tele2 Arena satte Varberg BoIS käppar i hjulet för guldjagande DIF, samtidigt tog Degerfors tre blytunga poäng i kampen runt kvalstrecket. På Gamla Ullevi blev Marcus Berg tvåmålsskytt när IFK Göteborg vann en bekväm seger mot nedflyttningsklara ÖFK. MFF tar ytterligare ett stort kliv mot guldet efter vinst mot Kalmar FF medan Halmstad och Bajen delade på poängen.

Djurgården – Varbergs BoIS 2-3

Det var guldjagande Djurgården som både hade mest bollinnehav och flest chanser i söndagens match mot Varberg, men utdelningen kom inte som man hoppats på. Efter ett mål bortdömt för offside var det gästerna som istället tog ledningen via Alexander Johansson. Och just innan första halvlek var slut hann Varbergs Filip Mårtensson även rädda en straff slagen av Magnus Eriksson. Djurgården öppnade andra halvlek med ett ryck och efter bara 3 minuter kvitterade Edward Chilufya till 1-1. Ställningen stod sig dock inte länge – på ytterligare en hörna var det Ryan Moons tur att ge Varberg ledningen och i 61:e minuten gör Albin Winbo 1-3. Joel Asoro reducerade på tilläggstid men matchen slutade 2-3.

I och med MFFs vinst mot Kalmar FF innebär förlusten att guldet nu är utom räckhåll för Djurgården. Samtidigt har Varberg har säkrat sitt allsvenska kontrakt för 2022.

Degerfors IF – IFK Norrköping 4-1

I en match där gästande Norrköping inte hade mer än placeringar att spela om var det Degerfors, som kämpar för att undvika kvalplats, som visasde framfötterna. Genom en straff gjorde Johan Bertilsson matchens första mål. Hemmalaget gick sedan upp i en tvåmålsledning i den 19:e minuten efter att Axel Lindahl nickade in sitt första allsvenska mål. Innan första halvlek är slut gjorde Degerfors även 3-0, återigen genom Bertilsson, samt 4-0 genom Oliver Ekroth. Det dröjde ända till 75:e minuten till reduceringen kom genom Carl Björk, men Degerfors stod som segrare vid slutsignalen och tar med sig tre viktiga poäng i kampen runt kvalstrecket.

IFK Göteborg – Östersunds FK 4-0

IFK Göteborg fick en drömstart hemma på Ullevi när Marcus Berg gjorde 1-0 redan i tredje minuten. Det är också hemmalaget som för matchen och i den 24:e minuten gör Berg ännu en fin prestation och når in med bollen i målområdet där Tobias Sana är sist på bollen. Redan nedflyttningsklara Östersund hittar fram till några lägen under matchen men lyckas aldrig riktigt hota Blåvitt. I andra halvlek gjorde Berg sitt andra mål för dagen och slutresultatet blev 4-0 efter ett självmål av ÖFK.

Kalmar FF – Malmö FF 0-1

Det var serieledarna Malmö FF som förde stora delar av matchen på Guldfågeln Arena på söndagen. En tidig straff var ett gyllene läge att ta ledningen men KFFs Lucas Hägg-Johansson gick åt rätt håll och kunde rädda Antonio Colaks straff. Trots flera goda chanser förblev första halvlek mållöst. I andra halvlek spelade Kalmar FF upp sig och skapade även flera bra anfall men de himmelsblå ville annat. I den 83:e minuten kom ledningsmålet genom den nyligen inbytte Jo Inge Berget och det blev också matchens enda mål. Tre poäng till MFF innebär att man nu skakat av sig DIF i guldjakten och att måndagens match mellan Elfsborg och AIK faktiskt skulle kunna avgöra guldstriden redan efter den 29:e omgången – vid oavgjort går SM-guldet till Skåne.

Halmstads BK – Hammarby 0-0

Matchen mellan HBK och Bajen på Örjans Vall blev det en mållös historia på söndagskvällen, något som inte är helt ovanligt när HBK tar emot på hemmaplan. Detta var den tionde av fjorton hemmamatchen som slutat mållöst i Halland. Matchen inleddes jämnt och första halvlek var ett ställningskrig med få chanser. I andra halvlek var det hemmalaget som skapar de farligaste chanserna men Oliver Dovin i Bajens mål täppte igen och såg till att vardera lag fick med sig ett poäng från matchen. Halmstad ligger därmed kvar på trettondeplats, men endast med bättre målskillnad än Degerfors, samtidigt väntar MFF borta i Halmstads sista match.