AIK till kvartsfinal efter sent avgörande

2 mars, 2019 kl 17:59 Det satt hårt inne, men till slut kunde Henok Goitom nicka in 1-0 till AIK och säkra avancemang i Svenska Cupen.

Tre lag hade möjligheten att vinna grupp 1 innan matcherna drog igång. AIK satt i förarposition och en seger mot Örgryte IS skulle räcka. Men det tog tid innan de svenska mästarna fick utdelning. Samtidigt gjorde Jönköpings Södra vad man skulle mot Norrby IF och ledde med 1-0. Med 0-0 på Nationalarenan var smålänningarna i det läget klara för kvartsfinal. Men med fem minuter kvar tryckte Henok Goitom undan en försvarare och nickskarvade in segermålet för Gnaget.

I Norrköping spelades det ren gruppfinal mellan IFK Norrköping och allsvenska nykomlingarna AFC Eskilstuna. Matchen slutade 1-1 och båda lagen slutade på sju poäng. AFC Eskilstuna tar dock platsen i slutspelet med bättre målskillnad.

I grupp 3 hade både Malmö FF och Falkenbergs FF möjlighet att ta sig vidare. Men båda var tvungna att vinna och dessutom förlita sig på att Degerfors besegrade Östers IF. På Stadion i Malmö tog hemmalaget tidigt ledningen när Markus Antonsson styrde in bollen efter bara ett par minuters spel. Falkenberg kom inte riktigt in i matchen och Malmö styrde spelet totalt. Med ett par minuter till paus klippte Anders Christiansen till från distans och 2-0 satt välplacerat i krysset bakom Hampus Nilsson.

Men Malmös seger räckte inte till avancemang. Den andra matchen i gruppen slutade 3-1 till Öster och Växjö-laget vann gruppen utan att ha tappat någon poäng.

BK Häcken låg inför eftermiddagens match mot Brommapojkarna på första plats i grupp 5, på samma poäng som just BP. Oavgjort i paus och fortfarande öppet för båda lagen. Med 13 minuter avgjorde dock Häcken matchen. Alexander Jeremejeff gjorde 1-0 och skickade göteborgarna till kvartsfinalerna.

I morgon avgörs vilka fyra andra lag som tar sig vidare till slutspel.

FOTO: Bildbyrån

Så här spelas de första omgångarna

29 maj 2020
Allsvenskan och Superettan har lottats om. Den så kallade krisgruppen med representanter från Svenska Fotbollförbundet, Svensk Elitfotboll och Elitfotboll Dam fastställde idag de tre första omgångarna.

Klartecken till spel – seriestart 14 juni

29 maj 2020
Regeringen och Folkhälsomyndigheten (FHM) gav idag klartecken till en uppstart för Allsvenskan och Superettan enligt plan den 14 juni. – Vi är mycket tacksamma för att myndigheten tagit till sig de protokoll vi tagit fram så att vår säsong kan börja den 14 juni, och att de delar vår uppfattning att vi kan börja spela utan att det skulle bidra till ökad smittspridning i samhället, säger Mats Enquist, Generalsekreterare på Svensk Elitfotboll.

Fem byten i de högre förbundsserierna 2020

28 maj 2020
Svenska Fotbollförbundets styrelse har beslutat om ändringar i SvFF:s Tävlingsbestämmelser rörande spelarbyten i de högre förbundsserierna. Under säsongen 2020 kommer fem spelarbyten, vid högst tre bytestillfällen, att tillåtas vid matcher i Allsvenskan, Superettan, Ettan, OBOS Damallsvenskan och Elitettan säsongen 2020 (inklusive kval till dessa tävlingar) samt vid de återstående matcherna i Svenska Cupen, herrar, 2019/20. Som en konsekvens har man också beslutat att fem spelare per lag får värma upp samtidigt under pågående match i de berörda serienivåerna och kvalspelen.

FIFA tillåter extra transferfönster

28 maj 2020
FIFA har efter moget övervägande nu lämnat besked och beviljat SvFF att öppna upp ett två veckor långt transferfönster i tillägg till de ordinarie transferperioderna.

Noring till Falkenberg

25 maj 2020
Målvakten Viktor Norings har skrivit på ett kontrakt med Falkenbergs FF som sträcker sig säsongen ut.

Tiotalets allsvenska assistkungar

24 maj 2020
Darijan Bojanic spelade fram till flest antal mål i Allsvenskan 2019. Har du koll på vilka andra spelare som vunnit assistligan på tiotalet? Här är hela listan.

Smith in och Smith ut i IFK Norrköping

21 maj 2020
IFK Norrköping har kommit överens med Gent om ett lån av Eric Smith som sträcker sig säsongen ut. Samtidigt meddelar klubben att Ian Smith lämnar och flyttar hem till Costa Rica.

Svenska Cupen uppskjuten tills vidare

19 maj 2020
SvFF:s Förbundsstyrelse har vid möte tisdagen 19 maj beslutat att, i avvaktan på Folkhälsomyndighetens snara besked om återstart av elitfotbollen – vilket är av avgörande betydelse för svensk fotboll – skjuta upp Svenska Cupen, herr 2019/2020, tills vidare.

Åhman Persson ställer skorna på hyllan

18 maj 2020
Efter en segdragen knäskada har Robert Åhman Persson bestämt sig för att avsluta karriären.

Vi accepterar inte ett yrkesförbud

15 maj 2020
Hela världen har drabbats på ett brutalt sätt av förekomsten av viruset kallat Covid-19, så också Sverige. Den svenska statens hållning är att i första hand minska smittspridningen i samhället och såväl företag som egna individer har tilldelats ett stort eget ansvar. Vi anser att en öppning av den svenska elitfotbollen varken skulle öka smittspridningen i landet eller motsäga det egna individuella ansvaret.

Svensk fotboll kommenterar FHM-möte

15 maj 2020
Svenska Fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna SEF och EFD hade under fredagen ett nytt möte med Folkhälsomyndigheten, där förutsättningarna för att återstarta den professionella dam- och herrfotbollen diskuterades vidare.

Jakob Johansson tillbaka i Blåvitt

13 maj 2020
IFK Göteborg värvar hem mittfältaren Jakob Johansson på ett kontrakt till och med säsongen 2022. – Det känns väldigt spännande att komma hem till dagens Blåvitt, säger 29-åringen.