AIK till kvartsfinal efter sent avgörande

Det satt hårt inne, men till slut kunde Henok Goitom nicka in 1-0 till AIK och säkra avancemang i Svenska Cupen.

Tre lag hade möjligheten att vinna grupp 1 innan matcherna drog igång. AIK satt i förarposition och en seger mot Örgryte IS skulle räcka. Men det tog tid innan de svenska mästarna fick utdelning. Samtidigt gjorde Jönköpings Södra vad man skulle mot Norrby IF och ledde med 1-0. Med 0-0 på Nationalarenan var smålänningarna i det läget klara för kvartsfinal. Men med fem minuter kvar tryckte Henok Goitom undan en försvarare och nickskarvade in segermålet för Gnaget.

I Norrköping spelades det ren gruppfinal mellan IFK Norrköping och allsvenska nykomlingarna AFC Eskilstuna. Matchen slutade 1-1 och båda lagen slutade på sju poäng. AFC Eskilstuna tar dock platsen i slutspelet med bättre målskillnad.

I grupp 3 hade både Malmö FF och Falkenbergs FF möjlighet att ta sig vidare. Men båda var tvungna att vinna och dessutom förlita sig på att Degerfors besegrade Östers IF. På Stadion i Malmö tog hemmalaget tidigt ledningen när Markus Antonsson styrde in bollen efter bara ett par minuters spel. Falkenberg kom inte riktigt in i matchen och Malmö styrde spelet totalt. Med ett par minuter till paus klippte Anders Christiansen till från distans och 2-0 satt välplacerat i krysset bakom Hampus Nilsson.

Men Malmös seger räckte inte till avancemang. Den andra matchen i gruppen slutade 3-1 till Öster och Växjö-laget vann gruppen utan att ha tappat någon poäng.

BK Häcken låg inför eftermiddagens match mot Brommapojkarna på första plats i grupp 5, på samma poäng som just BP. Oavgjort i paus och fortfarande öppet för båda lagen. Med 13 minuter avgjorde dock Häcken matchen. Alexander Jeremejeff gjorde 1-0 och skickade göteborgarna till kvartsfinalerna.

I morgon avgörs vilka fyra andra lag som tar sig vidare till slutspel.