BK Häcken svenska mästare för första gången

BK Häcken är svenska mästare 2022. Det stod klart efter att laget besegrat IFK Göteborg under söndagseftermiddagen.

IFK Göteborg – BK Häcken: 0–4
BK Häcken är vinnare av Allsvenskan 2022. Det efter att man bortavunnit på Gamla Ullevi under söndagen. Gästerna inledde urstarkt och kunde redan i den sjätte minuten ta ledningen i matchen genom Blair Turgott. Man fortsatte därefter att gasa på och när dryga halvtimmen var avverkad hade laget gått upp i en tremålsledning efter mål av Johan Hammar på nick och därefter ett välplacerat avslut från Mikkel Rygaard.

0–3-resultatet stod sig sedan länge. Men med åtta minuter kvar av ordinarie tid kunde Mikkel Rygaard sätta dit spiken i kistan och dessutom fastställa slutresultatet till 0–4. När domaren sedan blåste av den här tillställningen stod det klart; BK Häcken är svenska mästare för allra första gången i klubbens historia.

Mjällby AIF – AIK: 1–2
Yasin Ayari gav gästande AIK ledningen på Strandvallen mot slutet av den första halvleken. En ledning som laget sedan höll hela vägen fram till slutskedet i söndagens möte med Mjällby AIF. För med tio minuter kvar att spela höll sig hemmalagets Jacob Bergström framme och tryckte in det som såg ut att vara ett poäng till Mjällby. Men AIK skulle då det allra sista ordet. I den allra sista ordinarie minuten kunde Nicolas Stefanelli ta hand om en retur och skjuta alla tre poängen till AIK.

GIF Sundsvall – IK Sirius: 2–3
Det kom att bli en målrik tillställning på NP3 Arena där GIF Sundsvall under söndagen tog emot IK Sirius. Hemmalaget, som redan är klart för degradering, öppnade starkt och tog ledningen efter tio minuter via Pontus Engblom. Gästande IK Sirius kunde dock få in ett kvitteringsmål i mitten av halvleken, genom Patrick Nwadike, och i den andra halvleken sedan fullborda vändningen. Edi Sylisufaj stod för 1–2-målet. Sundsvall lyckades komma tillbaka till ett likaläge då Erik Andersson satte dit kvitteringen i minut 62, men på övertid frälste Christian Kouakou sitt Sirius med ett avgörande segermål.

Hammarby – Kalmar FF: 4–2
Redan efter tre minuters spel satte Gustav Ludwigson in ledningsmålet för Hammarby hemma på Tele2 Arena. En ledning som man sedan höll in i pausvilan. I den andra halvleken skulle dock publiken få se desto fler mål. Sebastian Nanasi nickade in kvitteringen under inledningen innan Hammarby kunde dra ifrån med två raka mål. Målen stod Gustav Ludwigson och Mohanad Jeahze för. Kalmar FF:s Oliver Berg hittade in med en reducering med 20 minuter kvar att spela, men hemmalaget fick det allra sista ordet i form av ett självmål fram till 4–2 med knappa tio minuter kvar av ordinarie tid. Segern innebär att Hammarby nu i praktiken har säkrat en topp tre-placering som i sin tur betyder Europakval.

Varbergs BoIS – Malmö FF: 2–5
Även på Varberg Energi Arena skulle en målsnål första halvlek utveckla sig till ett målkalas i den andra. Ola Toivonen nickade in den första halvlekens enda mål till 0–1 i den 38:e minuten. Samme Toivonen utökade den ledningen under inledningen av den andra halvleken innan Jon Birkefeldt kunde reducera för Varbergs BoIS. Men Ola Toivonen replikerade omgående och fullbordade i och med det sitt hattrick. Tio minuter senare, i den 64:e minuten, utökade Sören Rieks till 1–4. Robin Simovic reducerade till 2–4 innan Mohamed Buya Turay fastställde slutresultatet, 2–5.