Nyheter

Chevron
Genomgång: Halmstads BK till IFK Göteborg

Genomgång: Halmstads BK till IFK Göteborg

Allsvenskan startar den 10 april och idag tittar vi till läget hos Halmstads BK, Hammarby, IF Elfsborg och IFK Göteborg.

Halmstads BK
Magnus Haglunds mannar vann Superettan i fjol och är tillbaka i högsta serien för första sedan 2017. Det är ett ramstarkt försvar som gör comeback i Allsvenskan. Andreas Johansson och Josph Baffo bildar mittlås och tillsammans med sina ytterbackar och Malkolm Nilsson Säfqvist i målet släppte laget bara in 16 mål i Superettan i fjol. Hela 19 gånger höll laget nollan 2020.

Men även offensivt såg det bra ut. Den stora målskytte Rasmus Wiedesheim-Paul lämnade för Norge under sommaren, men Mikael Boman tog hans plats och öste in mål (tolv stycken) under hösten. Emil Tog Wikström satte nio baljor och Samuel Kroon var hela Superettans bästa framspelare och bidrog med elva assist. Nu har dessutom den kreative Amir Al-Ammari plockats in från J-Södra och Marcus Antonsson har lånats in från Malmö FF.

– Har man varit ifrån Allsvenskan i ett par år så är det klart man längtat tillbaka, säger tränare Magnus Haglund på upptaktsträffen. Vi är på väg åt rätt håll med vår defensiv och det blir fundamentet för att vi ska kunna hävda oss i Allsvenskan. Det är klart att varje klubb har sin prägel, sin kultur och sina förväntningar på hur saker ska vara. Vi har satt ett bra försvarsspel, har en bra offensiv samhandling och är bra på att vara kollektivt starka. Det är gamla klassiska Halmstadvärderingar, säger Haglund.

Placering 2020: 1:a i Superettan

Tränare: Magnus Haglund (sedan 2019)

Spelare in: Amir Al-Ammari (Jönköpings Södra), Phil Ofuso-Ayeh (kontraktslös), Marcus Antonsson (Malmö FF, lån)

Spelare ut: Oliver Hintsa (Falkenbergs FF), Gabriel Wallentin (Skövde AIK, lån), Andreas Hadenius, Isac Harrysson (ny klubb ej klar), Jacob Olsson (Ängelholms FF), Alhassan Kamara (IFK Värnamo)

Bajenart

Hammarby
Bajen sågs som guldfavoriter inför fjolåret, men lyckades inte möta upp till de förväntningarna. Efter 75-38 i målskillnad 2019 till 47-47 i fjol är det en jakt på att få ordning på både offensiv och defensiv till årets säsong. Och än så länge ser det bra ut. I Svenska Cupen är man klara för final efter att ha kämpat ner Djurgården i semifinalen.

Islänningen Jón Gudni Fjóluson har plockats in från norska Brann för att förstärka försvarslinjen. Framåt är det ett av förra årets stora utropstecken som ska leverera. Astrit Selmani (15 mål i fjol) har hämtats in från Varbergs BoIS, men det är inte bara i anfallsspelet Selmani kommer bidra.

– Jag tror att vi kommer vara lite bättre balanserade i år. Förhoppningsvis släpper vi in lite färre mål, men också gör lite fler framåt än vad vi gjorde förra året, säger Stefan Billborn på upptaktsträffen. Det vi får med Astrit [Selmani, nyförvärv från Varbergs BoIS] är en spelare som sätter mentaliteten i försvarsspelet på ett oerhört bra sätt. Spelarna som spelar längst fram påverkar ju alla spelare bakom om de lägger ner ett jäkla jobb och det gör han verkligen, säger han.

Placering 2020: 8:a i Allsvenskan

Tränare: Stefan Billborn (sedan 2018)

Spelare in: Jón Gudni Fjóluson (Brann), Astrit Selmani (Varbergs BoIS), David Accam (Nashville, lån)

Spelare ut: Hjalmar Ekdal (Djurgården), Oscar Krusnell (IF Brommapojkarna), Benjamin Machini (Sollentuna FK), Aron Johannsson (Lech Poznan), Tim Söderström (CS Marítimo), David Fällman (Ålesund), Alexander Kacaniklic (Hajduk Split), Jean Carlos De Brito (Varbergs BoIS), Serge-Junior Martinsson Ngouali (HNK Gorica), Davor Blazevic (GIF Sundsvall, lån)

IFEart

IF Elfsborg
Boråsarna gjorde en fin säsong i fjol och slutade på andraplats i Allsvenskan, men laget kryssade i hälften av de 30 matcherna 2020. Något som måste förbättras för att kunna utmana om titeln i år. När Jesper Karlsson försvann till Nederländerna tog Per Frick över som pålitlig målskytt och med flera snabba ytterspringare finns chansen att det blir riktigt många mål från de gulsvarta den här säsongen.

Den norska lagkaptenen Sivert Nielsen har lämnat klubben och har ersatts av danske Andre Römer. Den unga talangen Ahmed Qasem har hämtats från Östergötland och den 23-årige mittbacken Maudo Jarjué har hämtats in från Wien. Elfsborg har fyllt på där det behövts och truppen ser ännu starkare ut i år. Det enda negativa som sticker ut ett par dagar innan premiären är att målvakten Tim Rönning är skadad och det är osäkert hur länge han blir borta. Simon Andersson har hämtats in från Brentford för att ge Mathias Dyngeland en match om att vakta buren i Rönnings frånvaro.

– Vi hoppas vi kan fortsätta göra bra prestationer. Vår ambition är att stabilisera oss och kunna vara med och utmana om europaplatser och ädla valörer under en längre tid. Vi har kommit en bra bit på vägen och det finns en tydlig idé och riktning i föreningen, säger Jimmy Thelin på upptaktsträffen.

Placering 2020: 2:a i Allsvenskan

Tränare: Jimmy Thelin (sedan 2018)

Spelare in: Ahmed Qasem (Motala AIF), André Römer (Randers FC), Maudo Jarjué (Austria Wien), Simon Andersson (Brentford)

Spelare ut: Rami Kaib (SC Heerenveen), Rasmus Rosenqvist (ny klubb ej klar), Arian Kabashi (Dalkurd FF), Gustav Henriksson (Wolfsberger AC), Sivert Heltne Nilsen (Waasland Beveren), David Olsson (Lindome GIF, lån), Deniz Hümmet (Örebro SK)

Blåvittart

IFK Göteborg
Blåvitt inledde fjolåret med Poya Asbaghi vid rodret, men efter en rad svaga resultat och bottenkänning i Allsvenskan fick Asbaghi lämna. In kom Roland Nilsson och IFK Göteborg återgick till en mer klassisk Blåvittfotboll. När säsongen summerades hade laget precis klarat sig från kvalplats och frågan var vad som skulle göras för att närma sig toppen.

Ett par månader har gått sedan den förra säsongen tog slut och tonläget är ett helt annat runt kamratgården. In har storstjärnan Marek Hamsik kommit. Slovaken, med mängder av matcher och säsonger i Napoli bakom sig laddar upp för EM hos Blåvitt. In har också Simon Thern och Kolbeinn Sigthorsson hämtats, Calle Johansson har tagits in för att stärka försvarslinjen och dessutom är både Marcus Berg och Oscar Wendt klara för att ansluta i sommar. Mängder av spelare ut och många nya in. Tränare Roland Nilsson har fått utgå ifrån de första åtta omgångarna (innan EM-uppehållet) för att bestämma hur laget ska spela.

– Med de spelartyperna vi har så var det bra att köra 3-5-2. Spelarna vi har nu passar bäst för det de första åtta omgångarna. Sedan får vi se hur vi gör när de tillkommer nya spelare till sommaren, säger Roland Nilsson på upptaktsträffen. Just nu gäller det att få in Kolbeinn och Marek i laget och få alla att prestera på yttersta nivå. När de andra kommer i sommar får vi ta nya tag för att spela in dem, säger han.

Placering 2020: 12:a i Allsvenskan

Tränare: Roland Nilsson (sedan 2020)

Spelare in: Carl Johansson (Falkenbergs FF), Ole Söderberg (Kalmar FF), Kolbeinn Sigthorsson (AIK), Gustaf Norlin (Varbergs BoIS), Kevin Yakob (BK Häcken), Simon Thern (IFK Norrköping), Marek Hamsik (Dalian Professional), Marcus Berg (FK Krasnodar, ansluter 15 juli 2021), Oscar Wendt (Borussia Mönchengladbach, ansluter 15 juli 2021)

Spelare ut: André Calisir (Apollon Smyrnis), Sargon Abraham (Degerfors IF), Kristopher da Graca (VVV Venlo), Christian Kouakou (IK Sirius), Tom Amos (Utsiktens BK, lån), Adil Titi (Brage, lån), Amin Affane, Alexander Farnerud (ny klubb ej klar), Emil Holm (SönderjyskE), Jesper Tolinsson (Lommel SK, lämnar 1 juli 2021), Giorgi Kharaishvili (Ferencvaros), Rasmus Wikström (AFC Eskilstuna, lån)

FOTON: Bildbyrån