Olsson: ”Jag kan bli lite manisk ibland”

13 maj, 2020 kl 10:12 För fyra år sedan var Theodor Olsson tveksam till att ta sig an ett 16-årslag, idag är han assisterande tränare i IK Sirius. Och förklaringen kräver kanske en parallell till fiktiva karaktärer som Carrie Mathison och Sherlock Holmes.
– Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent, konstaterar det 23-åriga stjärnskottet i en intervju med Unicoach.

Theodor Olsson är en person som betraktar sig som tursam. Han säger att han “varit på rätt plats vid rätt tillfälle” och att det är “så jäkla orättvist” att han tagit sig till den svenska fotbollens högsta serie på rekordtid, samtidigt som betydligt mer erfarna tränare tvingas harva i lägre divisioner.

Men det är, förstås, en väldigt förenklad bild av det hela.

Olsson har ju också haft sin beskärda del av motgångar. Samma år som han fyllde 16 diagnostiserades han med leukemi, och den goda nyheten var att han överlevde. Den dåliga? Att drömmen om ett liv som elitspelare gick i kras.
– Strålningen satte ner min lungkapacitet, och det är ju ganska viktigt att kunna löpa mycket i fotboll. Därför fick jag kanske inte ut det mesta av vad det hade kunnat bli, utan gick från Gefle IF till ett division 2-lag men lade ner spelarkarriären när jag kände att jag inte kommer bli fotbollsproffs, berättar Theodor Olsson.

Lite av en slump halkade han in på tränarspåret, även det i Gefle, och inledde som assisterande i föreningens P16-lag. Samma säsong blev uppdraget som huvudansvarig ledigt, och Olsson fick frågan. Men tvekade.
– Jag sa: “Nej, inte så här tidigt. Jag vill gå vid sidan och lära mig först.” Men de hade inga bättre alternativ och lovade att hjälpa och stötta mig, så då blev jag U16-tränare. Och fyra år senare var jag som sagt assisterande tränare i Allsvenskan.

Varifrån kommer ditt fotbollsintresse?
– Haha, ja, det är inte som att mina föräldrar eller min släkt är så fotbollsgalna, utan jag vet nog inte riktigt var det kommer ifrån. Jag tycker att det är väldigt roligt att spela själv, och sedan fascineras jag också av karaktärer som Sherlock Holmes eller Carrie i Homeland. Liksom dem är jag nog sån att jag kan bli manisk ibland. Det jag gjort har jag gjort till hundra procent.

Det blev två år i Gefle, och på slutet hade Theodor Olsson en slags inofficiell akademichefsroll där. Det var också så han lärde känna Petter Hansson i Sirius, under några gemensamma resor till de träffar och utbildningar som Svensk Elitfotboll arrangerar.

I de lag jag tränat så har alla haft målsättningen att bli proffs, och så har jag också försökt att bemöta dem.

— Theodor Olsson

Inför 2018 flyttade Olsson sedan till Uppsala. Till sina föräldrar sa han att det var för att “plugga” – det blev visserligen en kurs i socialpsykologi – men huvudanledningen var tränarjobbet i Sirius U16-lag. En halv säsong senare hade Theodor Olsson lyckats ta sig ännu ett eller två hack uppåt i ordningen, till U19.

Och trots den vita lögnen för mamma och pappa så är ärlighet annars ett ledord för honom, inte minst i relationen med yngre fotbollsspelare.

– I de lag jag tränat så har alla haft målsättningen att bli proffs, och så har jag också försökt att bemöta dem. Att gå långt är ju att likna vid ett köp av en trisslott: du kan vinna en miljon, men chansen är väldigt liten. Om du däremot köper en jäkla massa lotter så ökar chansen, även om den fortfarande är liten. Genom att fatta goda beslut i din vardag som att lägga på extra broccoli i skolmatsalen eller att gå och lägga dig i tid så kan du ha köpt en trisslott där möjligheten ökat till att vinna en miljon, det är ju svårt att veta, säger Olsson och tillägger:
– Jag försöker också att vara ärlig och krass mot dem, men framförallt se till så att de gör kloka val i sin vardag.

Sedan i vintras är det dock seniorspelare, i form av Sirius A-lag, som gäller. Theodor Olsson är numera huvudtränare Henrik Rydströms närmaste man.

Hur är det egentligen?
– Fantastiskt roligt! Henrik letar hela tiden efter sätt att kunna utveckla sig själv, och därmed utveckla andra. Bara att finnas med i hans kontaktlista i telefonen gör att man själv blir bildad, för han delar artiklar, ställer frågor och diskuterar. Senast hade han läst om Mourinhos tid i Porto och sa till mig att läsa och återkoppla med reflektioner. Henrik är så sjukt prestigelös!

Att de flesta av dygnets 24 timmar handlar om fotboll för Theodor Olsson är, med andra ord, ingen överdrift. När Unicoach ringer honom så sitter han precis och kollar igenom “gamla matcher med Guardiola, Bielsa och lite Bayern München”. Han bor också i en trea med två andra tränare i Sirius, och har bokhyllor som dignar av fotbollsalster.

Framtiden då? På kort sikt hoppas Olsson kunna hjälpa Sirius att nå en bra placering i Allsvenskan, och dessutom bidra till att man blir ännu bättre på att få fram egenproducerade spelare.

Längre fram vill han höra Champions League-hymnen från bästa möjliga plats: tränarbänken.
– Jag vet att det låter kaxigt – och jag vet att ingen är perfekt, varken du eller jag – men jag kommer att bli en fantastiskt bra fotbollstränare och jobba med det här i många år. Det är jag helt säker på, säger Theodor Olsson.

Foto: IK Sirius

Play Off-lottningen avklarad

18 sep 2020
Djurgården och Malmö FF har fått eventuella motståndare om man lyckas ta sig vidare från nästa veckas tredje kvalrunda i Europa League.

Vecchia om storformen: "Blivit bättre hela tiden"

18 sep 2020
Stefano Vecchia blev utsedd till Månadens spelare i Allsvenskan i augusti, en månad då han verkligen började hitta rätt framför mål. – Jag hittade rätt i avsluningsmomenten, kom in i det mer och hittade tajmingen som behövs.

Djurgården och Malmö vidare i Europa

17 sep 2020
Både Djurgården och Malmö löste avancemang till den tredje kvalrundan i Europa League. IFK Göteborg förlorade mot FC Köpenhamn och åkte ut.

Falkenberg starkast i derbyt

17 sep 2020
På Västkusten möttes Falkenberg och Varberg i badortsderbyt och det var hemmalaget som tog de tre poängen.

Sabovic långskott fixade Mjällbypinne

17 sep 2020
Efter att Johan Larsson spelat 1-1 med sig själv i den första gav Jesper Karlsson, med sitt elfte mål för säsongen, Elfsborg ledningen. Men Besard Sabovic kvitterade med ett spektakulärt långskott och ordnade en poäng.

Hammarby utslagna ur Europakvalet

16 sep 2020
Det blev respass för Hammarby i den andra kvalomgången efter 0-3 hemma mot polska Lech Poznan.

Sen straff räddade Häcken

14 sep 2020
Jasse Tuominen slog in 1–1 för BK Häcken mot IK Sirius från straffpunkten i den 95:e minuten och ordnade kryss för hemmalaget.

Norrköping-seger borta mot Kalmar

14 sep 2020
Unge Isak Bergmann Johannesson och rutinerade Christoffer Nyman gjorde målen när IFK Norrköping vann med 2–0 borta mot Kalmar FF.

Ny nolla för ÖFK – delad pott mot Örebro

14 sep 2020
Aly Keita höll nollan för fjärde gången på de sex senaste omgångarna när hans Östersunds FK spelade 0–0 hemma mot Örebro SK.

Winbo matchhjälte i svängigt möte

13 sep 2020
Nykomlingarna Mjällby AIF och Varbergs BoIS möttes i en svängig match under söndagen, där gästernas Albin Winbo blev matchhjälte med sitt 3–2-mål i den 79:e minuten.

Decimerat AIK höll stånd mot Malmö

13 sep 2020
AIK var till slut två man mindre på planen borta mot Malmö FF, men fick med sig en poäng hem efter 0–0.

Helsingborg gav sig inte mot Hammarby

13 sep 2020
Helsingborgs IF kvitterade två gånger om och fick med sig 2–2 från söndagens bortamatch mot Hammarby.