Nyheter

Chevron
Paulinho skänker vinstpengar till förebyggande arbete mot psykisk ohälsa

Paulinho skänker vinstpengar till förebyggande arbete mot psykisk ohälsa

I augusti månad utsågs BK Häckens brasse Paulinho till Månadens spelare i Allsvenskan. Nu skänker han vinstpengarna som delas ut av Svenska Spel till BK Häckens arbete mot psykisk ohälsa, som genomförs i samarbete med Suicidprevention i Väst (SPIV) och Suicidprevention och Efterlevandes Stöd (SPES).
– När jag går ut på planen gör jag det för att ha roligt och i hela mitt liv har fotbollen hjälpt mig att må bra. Fler ungdomar mår dåligt i dag och fotbollen kan spela en stor roll i samhället för att hjälpa fler, säger Paulinho.

BK Häcken tar precis som alla andra elitklubbar ett stort ansvar i form av att fostra och utveckla barn och ungdomar såväl på fotbollsplanen som utanför. BK Häcken har bland annat en omfattande spelarutbildning som involverar alla barn i föreningen. När Paulinho i egenskap av Månadens spelare i Allsvenskan i augusti får 10 000 kronor av Svenska Spel att dela ut till ett samhällsprojekt i BK Häcken så väljer han klubbens arbete mot psykisk ohälsa.

– För mig är fotboll glädje. Det känns helt rätt att pengarna går till detta. Jag älskar BK Häcken och jag är stolt över att klubben engagerar sig i barns och ungdomars psykiska hälsa. De är vår framtid och det viktigaste vi har – vi måste hjälpas åt att ta hand om dem, säger Paulinho.

BK Häckens arbete mot psykisk ohälsa handlar dels om förebyggande arbete för en trygg idrott för alla barn, fri från kränkningar, mobbning, diskriminering och övergrepp; dels om utbildning i psykisk ohälsa för att lyfta tabut runt ämnet och för att öka kunskapen så såväl ledare som föräldrar och spelare, kan känna igen tecknen när ett barn mår dåligt och då veta vart man kan vända sig.

Bland annat kommer samtliga 15-åringar på såväl flick- som pojksidan i BK Häcken, liksom alla ledare och föräldrar i ungdomsverksamheten, att få lyssna och delta i föreläsningar om psykisk ohälsa från Suicidprevention i Väst (SPIV) och Suicidprevention och Efterlevandes Stöd (SPES).

Läs mer om Suicidprevention i Väst (SPIV) och Suicidprevention och Efterlevandes Stöd (SPES)

Fakta:
Den psykiska ohälsan i åldersgruppen tio till 17 år har fördubblats på tio år, från 2006 till 2016.

Bland unga vuxna, 18 till 24 år, är ökningen nära 70 procent.

Det betyder att närmare 190 000 barn och unga i Sverige lider av någon form av psykisk ohälsa.

(Källa: Socialstyrelsen)

Fakta Månadens spelare:
Utmärkelsen Månadens Spelare i Allsvenskan utses av Svensk Elitfotboll tillsammans med Svenska Spel och C More. Priset går till den spelare i Allsvenskan som gjort bäst bestående sportsliga avtryck under den senaste månaden.

Juryn består av samtliga allsvenska klubbars lagkaptenerStefan Lundin (Svensk Elitfotboll), Alexander Axén (C More), Anna Brolin (TV4 / C More), Olof Lundh (TV4), Noa Bachner (Expressen), Anders Bengtsson (Offside) och Per Bohman (Aftonbladet).

Vinnaren får en check från Svenska Spel på 10 000 kronor där pengarna går till en av klubbens samhällsengagemang. Vinnande spelare utses alltid i C Mores sändningar från Allsvenskan varje månad och presenteras också i Svensk Elitfotbolls kanaler samt på Fotbollskanalen.

Vinnare 2018: 
April: Jiloan Hamad, Hammarby IF
Maj: Pa Dibba, Hammarby IF
Juli: Saman Ghoddos, Östersunds FK
Augusti: Paulinho, BK Häcken