Toivonen: "Rätt nyttigt att sitta bredvid i början"

24 november, 2020 kl 15:17 Ola Toivonen gjorde comeback i Malmö FF-tröjan i den sjätte omgången efter återkomsten till svensk fotboll. I oktober blev han utsedd till Månadens spelare och kort därefter säkrade MFF sitt 21:a SM-guld.
– Det jag såg framför mig var att komma hem till fullsatt läktare och ta SM-guldet inför fansen och staden. Så en del av det uppfyller man i alla fall, säger Toivonen till allsvenskan.se.

Grattis till utmärkelsen Månadens spelare i Allsvenskan i oktober, hur känns det att ta emot den?

– Det känns bra så klart. Vi gjorde ett litet ryck med några viktiga segrar under månaden. En liten plump mot Djurgården men i slutändan så såg det bra ut när vi gick in i slutspurten.

– För egen del så har det gått bra och jag har gjort lite mål. Jag har haft en del lägen innan som jag inte utnyttjat.

Du missade de första omgångarna, var det tufft att komma i matchform och in i laget som redan påbörjat en ny process under nye tränaren?

– Det var lite lurigt, man satt många matcher bredvid och studerade hur laget spelade, vad som kunde förbättras, vad man kunde utveckla och vad man kunde dra nytta av. Det var rätt nyttigt faktiskt på det sättet, att sitta bredvid och ta in, och att vara påkopplad med laget på träning.

Det har blivit åtta mål den här säsongen, men även många farliga framspelningar. Hur skulle du beskriva din roll ute på planen?

– Lite som en ledare, lite som en spindel i nätet där framme. Jag spelar en enkel fotboll som är väldigt effektiv. Inte för mycket krångel med bollen, jag försöker sätta fart på den istället och vara farlig i straffområdet.

Malmö har säkrat sitt 21:a SM-guld – var det det här du såg framför dig när du valde att flytta hem till Sverige och Allsvenskan?

– Ja, SM-guld var absolut det, sedan var de tomma läktarna inget jag såg framför mig. Det jag såg framför mig var att komma hem till fullsatt läktare och ta SM-guldet inför fansen och staden. Så en del av det uppfyller man i alla fall.

– Vi har absolut känt stödet från fansen ändå. Sedan att de inte får stå och sjunga och inte välkomna oss till Stadion har man full förståelse för. Sedan har fansen gjort det väldigt bra och ansvarsfullt som följt alla råd och restriktioner. De har verkligen respekterat det.

Som vinnare av Månadens spelare så får du 10 000 kronor av Unibet att skänka till valfri del av din klubb. Vad har du valt att göra med pengarna?

– MFF i samhället. Malmö FF tar ansvar och hjälper till i samhället för att ge människor möjlighet att växa. Samarbetet med Skåne Stadsmission för utsatta familjer och unga är ett exempel, arbetet mot rasism i Grundskolefotboll mot rasismer ett annat. Det gör att jag med än större stolthet bär den himmelsblå tröjan, säger Ola Toivonen.

Foto: Malmö FF

Sigthorsson klar för IFK Göteborg

27 jan 2021
Blåvitt har gjort klart med den isländske anfallaren Kolbeinn Sigthorsson. 30-åringen kommer senast från AIK.

Avsparkstiderna för de åtta första omgångarna spikade

26 jan 2021
Allsvenskan 2021 närmar sig med stormsteg. Här är datumen du ska spara för att följa ditt lag de första åtta omgångarna.

Fotbollssäsongen igång

22 jan 2021
Det har gått lite drygt en och en halv månad sedan Allsvenskan avslutades. Idag inleddes träningsmatchandet när IF Elfsborg tog emot BK Häcken i Borås.

Alla övergångar i Allsvenskan

20 jan 2021
Den nya säsongen närmar sig med stormsteg och redan på fredag drar träningsmatchandet igång. Så här har de 16 klubbarnas trupper förändrats under vintern.

Fjoluson till Hammarby: "Känns fantastiskt"

17 jan 2021
Hammarby värvar Jon Gudni Fjoluson, senast i norska SK Brann, på ett treårskontrakt. – Det känns fantastiskt att komma till Hammarby, säger mittbacken.

Spelordningen för Allsvenskan 2021

14 jan 2021
Spelordningen för Allsvenskan 2021 är fastställd.

discovery+ sänder från försäsongen

14 jan 2021
discovery+ gör en historisk storsatsning på svensk fotboll och visar fler försäsongsmatcher än vad som tidigare någonsin visats under en försäsong.

IFK Norrköping värvar från Rosenborg

13 jan 2021
Samuel Adegbenro är klar för IFK Norrköping. Den nigerianske yttern ansluter från norska Rosenborg BK. – Samuel är en offensiv spelare som kommer att ge oss ytterligare spets, säger huvudtränaren Rikard Norling.

Blomqvist återvänder till Mjällby

11 jan 2021
Mittfältaren Andreas Blomqvist återvänder till Mjällby AIF efter att ha lämnat IFK Norrköping. – Att kunna presentera ”Adde” som ett nyförvärv är självklart en drömvärvning, säger sportchefen Hans Larsson.

Mitov Nilsson klar för IK Sirius

8 jan 2021
Den förre guldmålvakten är tillbaka i Sverige. David Mitov Nilsson spelar i IK Sirius nästa säsong.

Oscar Jansson till Peking

8 jan 2021
IFK Norrköping har värvat Örebro SK:s burväktare Oscar Jansson.

Boakye: "Allsvenskan kommer bli jättetuff"

7 jan 2021
Halmstads BK:s Thomas Boakye står på gränsen till högsta serien efter sex säsonger i Superettan. – Alla spelare i HBK vet att Allsvenskan blir väldigt tuff men vi kommer jobba hårt, säger mittfältaren.