Vecchia om storformen: "Blivit bättre hela tiden"

18 september, 2020 kl 11:17 Stefano Vecchia blev utsedd till Månadens spelare i Allsvenskan i augusti, en månad då han verkligen började hitta rätt framför mål.
– Jag hittade rätt i avsluningsmomenten, kom in i det mer och hittade tajmingen som behövs.

Stefano Vecchia var avgörande för IK Sirius i augusti när laget fortsatte att hänga med i toppen av Allsvenskan, och belönades med utmärkelsen Månadens spelare i serien. Mittfältaren, eller anfallaren beroende på hur man vill definiera positionen på planen, har hittills gjort nio mål och fem assist på 18 matcher i år. 

Grattis till utmärkelsen, Stefano! Hur känns det att ta emot den?

– Det är klart att det är kul, men det är väl inte det jag fokuserar på. Jag tycker att det är kul att folk uppskattar det jag gör, sedan är väl det viktigaste hur det går för laget.

Vad är det som har stämt så bra i augusti, och kanske hela säsongen, för dig?

– Jag tycker att mitt eget spel har varit ganska liknande under hela säsongen, egentligen. Det som blev bättre i augusti var att jag hittade rätt i avslutningsmomenten, kom in i det mer och hittade tajmingen som behövs. Så det har blivit bättre hela tiden. Sedan spelar vi bra fotboll också som gör det lättare för mig att avsluta målchanserna. 

Du och framför allt Yukiya Sugita verkar ha hittat varandra på planen?

– Han är en fin spelare, och man vill ju passa till bra spelare! Det har blivit så att vi har hittat bra ytor, där vi blir farliga och svårlästa. Jag försöker hitta honom och han försöker hitta mig.

Har det klickat för Sirius i år? Vad är det som gör att resultaten är så mycket bättre jämfört med ifjol?

– Det har skett en förändring på spelarsidan och lite allt möjligt, men även att vi har hittat ett spel som passar oss, och vi har byggt det därifrån. Enligt mig så har vi ett dynamiskt anfallspel med hög återerövring som har fungerat bra. Det har gjort det svårare för motståndare. Vi har spelare som har kunnat utnyttja att vi vinner bollen högt.

– Vi har jobbat på det här sedan i vintras, det är klart att det inte satt i februari men det har sakta men säkert kommit. Vi har kunnat jobba mycket på det. När säsongen drog igång var vi bra på det och dessutom väl förberedda, motståndarna kanske inte var med på det.

Det är inte så långt kvar av säsongen nu, hur ser det ut med målsättningar för laget?

– Vi har inte direkt någon ny målsättning, utan målet för Sirius är väl att hålla sig kvar. Sedan hoppas jag att vi kan göra något bättre, när vi ändå har tagit så pass många poäng som vi har. Så vi hoppas på något mer än att bara hålla oss kvar.

Som vinnare av Månadens spelare så får du 10 000 kronor av Unibet att skänka till valfri del av din klubb. Vad har du valt att göra med pengarna?

– Jag väljer att ge pengarna till "Gränslös fotboll". Klubben gör en fantastisk samhällsinsats med allt från nattfotboll till att anordna karriärdagar. Fotbollen når ut och påverkar många i samhället och Sirius engagemang gör verkligen skillnad i Uppsala med omnejd. Det vill jag vara med och stötta, säger Stefano Vecchia.

Foto: bildbyrån

Örebro klara för Svenska Cupens gruppspel

21 okt 2020
Örebro SK har avancerat till vårens gruppspel av Svenska Cupen efter kvällens seger mot division 1-laget IFK Haninge.

Nyman: "Det är poäng kvar att vinna"

21 okt 2020
IFK Norrköping hänger med i toppstriden, inte minst tack vare skytteligaledaren Christoffer Nyman som tog hem Månadens spelare i september. – Det är absolut kul att få det priset, men jag tycker hela laget har bidragit till det, säger Nyman till allsvenskan.se.

Viktig pinne för Helsingborg

19 okt 2020
Mötet mellan Helsingborgs IF och BK Häcken slutade mållöst och HIF fick med sig en viktig pinne i jakten på nytt kontrakt.

Sen vändning gav Djurgården tre poäng

19 okt 2020
Malmö FF hade en tvåmålsledning inför de sista tio minuterna. Då vaknade Djurgården, gjorde tre mål och vände på steken.

Säker hemmaseger för AIK

18 okt 2020
I klassikermötet mellan AIK och IFK Göteborg tog hemmalaget tidigt ledningen och släppte aldrig greppet om de tre poängen.

Levi segerorganisatör i Varberg

18 okt 2020
Jonathan Levi gjorde tre mål och hade en fin kväll när IFK Norrköping slog Varberg på bortagräs.

Drömstart ordnade segern för Hammarby

18 okt 2020
Redan innan kvarten var spelad på Tele2 Arena hade Hammarby 3-0 efter dubbla mål av Gustav Ludwigson och ett av Aron Jóhannsson. Bajen vann till slut matchen med 4-2.

Turgott tvåmålsskytt när ÖFK vann

18 okt 2020
Blair Turgott gjorde två av målen när Östersunds FK besegrade IK Sirius i Uppsala och plockade tre nya pinnar.

Ny trea för Elfsborg som klättrar i tabellen

18 okt 2020
En fin första halvlek låg bakom Elfsborgs säkra seger hemma mot Kalmar FF.

Johansson säkrade tung Falkenberg-seger

17 okt 2020
Calle Johansson nickade in matchavgörande 2–1 för Falkenbergs FF i lördagens hemmamatch mot Örebro SK.

ÖFK-seger mot Nyköping i cup-kvalet

15 okt 2020
Östersunds FK är klart för gruppspelet i Svenska Cupen efter en 4–2-seger borta mot Nyköpings BIS.

Tvåsiffrigt när U21-landslaget krossade Armenien

13 okt 2020
Efter 4-0 mot Luxemburg följde det allsvenskt präglade U21-landslaget upp med 10-0 mot Armenien idag.